Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 10. 2015,
8.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt letalo noad

Sobota, 31. 10. 2015, 8.27

7 let, 12 mesecev

Islamska država: Mi smo sestrelili rusko potniško letalo. Rusi ne verjamejo. (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu je na Twitterju sporočila, da je sestrelila rusko potniško letalo z 224 ljudmi na krovu, ki je strmoglavilo nad Sinajem. Nesreče ni preživel nihče.

Kot pravijo, je šlo za povračilni ukrep zaradi ruskega posredovanja v Siriji. "Vojaki kalifata so uspeli strmoglaviti rusko letalo na območju Sinaja, na katerem je bilo več kot 220 križarjev, ki so bili vsi ubiti," so zapisali na Twitterju.

"Ta informacija ne more biti verodostojna" "Ta informacija ne more biti verodostojna," je povedal ruski minister za promet Maksim Sokolov. "Tesno sodelujemo z našimi egiptovskimi kolegi. In v tem trenutku nimajo nobenih takšnih informacij, ki bi potrdile podobne izmišljotine," je še dejal.

Letalo previsoko za sestrelitev? Tudi egiptovske oblasti so pred objavo Islamske države izključile možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži, ki so sicer dejavni na delih Sinaja. Glede na višino leta naj bi bila sestrelitev nemogoča, poroča STA.

Iz Šarm El Šejka v Sankt Peterburg Airbus A-321 je z 217 potniki, med njimi je 17 otrok, in sedmimi člani posadke vzletel iz turističnega središča Šarm El Šejk in je bil na poti v Sankt Peterburg. Z radarjev je 18 let staro letalo izginilo 23 minut po vzletu ob 5.51 po srednjeevropskem času.

Nesreča se je zgodila na območju, kjer se Egipt bori proti Islamski državi. Preden so izgubili stik z letalom, je to izgubljalo po okoli 1.800 metrov višine na minuto. Pilot letala naj bi se pred izgubo stika pritožil zaradi tehničnih težav in prosil za spremembo poti leta.

Napačne informacije o glasovih preživelih Letalska družba Kogalimavija, lastnica letala, je sporočila, da ne vidijo nobene možnosti, da bi bila za nesrečo letala kriva človeška napaka.

Reševalna ekipa je na goratem območju Sinajskega polotoka našla ostanke letala, ki je povsem uničeno, razpadlo je na dva dela.

Informacije, da reševalci iz dela razbitin slišijo glasove ujetih potnikov, so se izkazale za napačne. Preživelih ni, so sporočile egiptovske oblasti, med mrtvimi je tudi vseh 17 otrok. Iz razbitin so potegnili okoli sto trupel.

Reševalci so našli tudi črno skrinjico, ki snema podatke leta.

Jutri dan žalovanja Na letalu so bili trije ukrajinski in 214 ruskih potnikov. Ruski predsednik Vladimir Putin je sorodnikom in prijateljem žrtev nesreče izrazil sožalje ter 1. november razglasil za dan žalovanja po celi državi. Hkrati je ukazal preiskavo nesreče. Užaloščeni sorodniki žrtev so se zbrali ne letališču v Sankt Peterburg, od koder bodo, če bodo to želeli, lahko odpotovali v Egipt.

Ne spreglejte