Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 8. 2015,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ugrabitev

Sobota, 8. 8. 2015, 9.54

8 let

Iskanje ugrabljenega Hrvata: "Prišlo je do bistvenih premikov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaške in egiptovske službe si še naprej prizadevajo najti ugrabljenega Tomislava Salopeka, so povedali na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Portal newsday247.com je sicer poročal, da naj bi viri blizu vodstva Islamske države potrdili, da so njihovi pripadniki obglavili 30-letnega Hrvata, ki so ga pred tedni ugrabili v Egiptu. Po poročanju omenjenega spletnega portala naj bi se posnetki usmrtitve že pojavili na spletu, a njihova pristnost še ni potrjena. Kot kaže, informacija ni točna.

"Bistveni premiki" Veleposlanica Francije na Hrvaškem Michèle Boccoz je namreč za hrvaško televizijo RTL popoldne izjavila, da je v zadnjih nekaj urah prišlo do bistvenih premikov pri iskanju Salopeka. Potekala naj bi tudi obširna akcija egiptovskih sil, ki si prizadevajo najti 30 letnika.

Usmrtitev naj bi zamaknili Egiptovska veja Islamske države je v sredo zagrozila, da bo Salopeka usmrtila v 48 urah, kar se je izteklo v petek. Sodeč po uri, ki je odštevala čas na spletni strani skrajnežev, naj bi do usmrtitve prišlo točno ob 17.35 po srednjeevropskem času. Po izteku roka je digitalna ura s strani izginila. Usmrtitev naj bi zamaknila za 48 ur.

Medtem naj bi egiptovske oblasti začele tehtati možnost o izpustitvi muslimanskih zapornic iz egiptovskih zaporov, ki jo islamski skrajneži zahtevajo v zameno za Salopekovo življenje.

Lahko pomaga odkupnina? V Egipt je v četrtek odpotovala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Na vladnem letalu sta bili z njo tudi Tomislavova žena in sestra. Potem ko je opravila vrsto pogovorov, med njimi tudi z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Shoukryjem, se je v domovino vrnila v petek zvečer.

"Hrvaške in egiptovske službe si še naprej prizadevajo najti ugrabljenega Tomislava Salopeka. Zaradi občutljivosti situacije ne moremo razkriti več podrobnosti" so po vrnitvi Pusićeve v Zagreb povedali na zunanjem ministrstvu.

Hrvaški je medtem pomoč pri reševanju Salopeka ponudil tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki se je v Egiptu mudil na odprtju novega Sueškega prekopa, je poročal srbski Blic.

Hrvaški mediji danes poročajo tudi, da Egipčani nad izpustitvijo zapornic naj ne bi bili navdušeni, zato egiptovska vlada razmišlja tudi o odkupnini, ki bi jo priskrbela Egipt ali Hrvaška. Z odkupnino bi lahko pridobili še nekaj časa, dokler Hrvata in njegovih ugrabiteljev ne najdejo.

Okrepljena prizadevanja, da ulovijo ugrabitelje Egiptovska policija v sodelovanju z vojsko skuša ugotoviti, kje je ugrabljeni Hrvat. Med drugim domnevajo, da bi ga skrajneži lahko zadrževali v puščavi na zahodu Egipta, morda pa so ga prepeljali čez mejo v Libijo, kjer imajo svoja oporišča.

Našli naj bi že avtomobil, s katerim so ugrabitelji Salopeka odpeljali, prav tako naj bi že izsledili IP-naslov računalnika (v Libiji), s katerega je bil na internet naložen videoposnetek, na katerem skrajneži grozijo z umorom Hrvata.

Ne spreglejte