Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
14.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

terorizem financiranje ISIS startup

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 14.27

6 let, 7 mesecev

ISIS je teroristični startup, ki kljubuje svetovnim velesilam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Teroristična organizacija ISIS je hitro postala najbolje financirana skupina na svetu. Način njenega delovanja je daleč od kaosa. Gre za teroristični startup, ki spreminja razmerja moči.

Ista logika, zlobnejši cilj Startup v matičnem poslovnem kontekstu praviloma pomeni kljubovanje vzpostavljenim poslovnim modelom in razmerjem moči. Uspešne definira tudi absurdno eksplozivna rast ter obsežna denarna podpora iz različnih virov (investitorji, poslovni angeli idr.).

Nenavadno podobno pot ubira teroristična organizacija ISIS, ki je pred dnevi šokirala svet z javno usmrtitvijo ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. A to je zgolj košček mozaika v skrbno načrtovani in dosledno izvajani strategiji. A če imajo klasični startupi namen ponuditi uporabnikom nekaj novega in ob tem zaslužiti še kakšen evro, je ISIS uničujoč, zloben in krvoločen način političnega udejstvovanja.

Eksponentna rast števila privržencev Ko pomislimo na teroristično organizacijo, imamo pogosto v mislih ohlapno organizirano skupino somišljenikov, brez konkretne finančne podpore in druge opreme, ki bije izgubljeno bitko. ISIS, ki je nastal šele pred dobrim letom z združitvijo iraške Al Qaede in sirijskih somišljenikov, danes po poročanju spletišča Medium šteje že 80.000 članov. So izjemno dobro organizirani in dobro opremljeni. ISIS deluje kot podjetje in je pred časom izdalo celo letno poročilo (http://www.scribd.com/doc/230182635/Isis-Annual-Report-2013), v katerem so jasno razvidni njihovi dosežki – število uspešnih napadov na različne načine, od podtaknjenih bomb do ostrostrelskih podvigov.

Milijarde evrov iz različnih virov ISIS je po poročanju International Business Times tudi finančno bližje startupu kot teroristični organizaciji. V času svojega obstoja jim je uspelo na različne načine zbrati že milijardo in pol evrov. Samo od nafte, ki je črpana na področjih, ki jih ISIS obvladuje, dnevno zberejo prek 2 milijona evrov. Junijski pohod in prevzem iraškega mesta Mosul je bil po poročanju CTV News zaznamovan tudi z enim večjih bančnih ropov v zgodovini – iz Mosulske centralne banke so ISIS-ovi borci odnesli prek 350 milijonov evrov. Medtem ko njihov glavni vir ostaja nafta, se ne branijo niti trženja ukradenih zgodovinskih artiklov in pranja denarja.

Brutalno učinkovita medijska strategija V skladu s prakso uspešnih tehnoloških startupov ISIS povsem obvladuje tudi medije. Njihovo učinkovito medijsko strategijo definirajo krvoločni posnetki usmrtitev, namenska aplikacija za pametne telefone, s katero vzdržujejo stik s svojimi člani in pristaši ter izjemno kompleksna in učinkovita prisotnost na družabnih medijih. Tam z mrežo povezanih profilov širijo svoje sporočilo. ISIS je postala tudi prava blagovna znamka, saj je mogoče kupiti vse od oblačil do revij z njihovimi motivi.

To je šele začetek Medtem ko so prispodobe med Silicijevo dolino in terorizmom zanimive, sta hitrost in odločnost, s katero ISIS spremlja svoj obstoj, strah vzbujajoča. Na področju, ki ga organizacija obvladuje, danes živi okoli 6 milijonov ljudi. Njihov cilj je radikalna gepolitična transformacija Bližnjega vzhoda – premik meja in nadzora na stanje pred letom 1916, ko sta vladi Velike Britanije in Francije (ob sodelovanju Rusije) podpisala pogodbo Sykes-Picot (oz. pogodbo Male Azije). Ta je definirala teritorialni nadzor oz. območje vpliva teh velesil na območju arabskih ozemelj Otomanskega imperija zunaj arabskega polotoka. V svojih sporočilih so izrazili tudi željo po osvoboditvi Palestine in celo okupaciji Rima. Glede na svojo finančno moč in sunkovito ekspanzijo pa jo je angleški Guardian označil za drugo najmočnejšo vojaško silo na Bližnjem vzhodu, takoj za Izraelom.

Ne spreglejte