Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2015,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Islamska država Irak Sadam Husein

Torek, 17. 11. 2015, 14.09

8 let

IS vodijo oficirji Sadama Huseina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji oficirji iraške vojske so svoje znanje in storitve ponudili Islamski državi.

Mnogi se sprašujejo, kako je mogoče, da je IS v tako kratkem času postala dobro organizirana organizacija, za katero se zdi, da ima trdo vodstvo in je naravnana neposredno k uresničitvi svojih ciljev. Eden od razlogov za dobro organiziranost bi lahko bil tudi, da je med vodilnimi IS veliko nekdanjih oficirjev iraške vojske.

O tem, da so najvišji voditelji Islamske države nekdanji oficirji iraške vojske in pripadniki stranke Baath, je že poleti poročalo več medijev, med njimi The Intercept in Der Spiegel. Pred tednom dni pa je Washington Post objavil poročilo prebeglega člana Islamske države, ki je potrdil domneve – Islamsko državo vodijo oficirji Sadama Huseina, ki vajeti držijo trdno v rokah.

Sekularna stranka oblasti Iraka in Sirije Iračani so na vseh vodilnih položajih IS, v vseh skrivnih komitejih in drugih vodilnih organih. Vsi emirji Islamske države so Iračani. Iračani vodijo tihotapljenje nafte. Prav pri tem so se za dobrodošle izkazali nekdanji oficirji elitne Iraške republikanske garde in pripadniki stranke Baath, saj so imeli mreže za tihotapljenje izdelane že v 90. letih, ko je bil Irak pod sankcijami.

Stranka Baath je sicer panarabska, nacionalistična, sekularna, socialistična stranka arabskega sveta, ki je bila na oblasti v Iraku od leta 1963 do 2003, v Siriji pa od leta 1963 do danes. V Iraku so kot stranka Sadama Huseina sloveli po krutosti in zastraševanju prebivalcev, še posebno s pomočjo svoje vojske, ki je bila neke vrste notranja vojska Iraka. Baatisti so bili strah in trepet Iračanov.

Ameriška lustracija je baatiste povezala z islamisti Toda po padcu Sadama Huseina je ameriška vojska leta 2003 tudi razpustila stranko Baath, njenim članom pa prepovedala delo v državnih službah. V hipu je 400 tisoč članov stranke od uradnikov do oficirjev ostalo brez prihodkov. Prav debaatifikacija iraške družbe, ki so jo izpeljali Američani, naj bi bila poglaviten vzrok za združevanje islamistov in baatistov. Po pričevanjih nekdanjih oficirjev iraške vojske je zaznati, da so bili pahnjeni v revščino in je bilo delo z islamisti sprva le rešitev za preživetje.

Sprva jih je rekrutirala v Al Kaidi, toda v tej organizaciji jim niso dali vodilnih položajev. Šele v IS so prišli do prave moči. "IS kot organizacija brez nekdanjih baatistov sploh ne bi obstajala," je za National Post dejal iraški analitik Sajad Jiyad . Od 40 vodilnih oseb v IS naj bi jih 25 bilo nekdanjih baatistov. In ameriški obveščevalci so že od vsega začetka vedeli, da nekdanji Sadamovi oficirji svoje znanje prodajajo Islamski državi.

V IS tudi Sadamova desna roka Nekateri najbližji sodelavci vodje Islamske države Abu Bakr Al Bagdadija, vključno z njegovima namestnikoma Abu Muslim Al Turkmanijem in Abu Aymanom Al Iraqijem so nekdanji iraški oficirji.

Samir Abd Muhammad Al Khlifawi, znan kot Haji Bakr, je vodja vojaških operacij IS, nekoč je bil vohun Sadama Huseina. Po poročanju Spiegla naj bi tudi znotraj Islamske države vzpostavil podobno vohunsko mrežo, kot je v času Huseina nadzirala Iračane.

Vodilni vojaški strateg IS je bil tudi Izzat Ibrahim Al Douri, nekdanja Sadamova desna roka, ki je bil kot križev kralj upodobljen tudi na slovitih kartah najbolj iskanih članov Sadamovega režima. Ubit naj bi bil letos aprila v boju severno od Bagdada.

Islamisti po krutosti podobni Sadamovim fedajinom Na prvi pogled se sicer zdi, da sekularna stranka Baath in striktno islamistična IS nimata mnogo skupnega, a so med obema organizacijama podobnosti. Prva podobnost je gotovo v tem, da se obe organizaciji zanašata za strah in tiranijo kot orodje vladanja.

Posnetki borcev IS so zelo podobni posnetkom Sadamovih fedajinov, gverilskih enot, ki jih je leta 1995 osnoval Sadamov sin Udaj Husein. Tudi na njihovih propagandnih posnetkih so divji borci oblečeni v črno, vadijo obglavljanje nasprotnikov in druge brutalnosti. Na enem od posnetkov celo jedo živega psa. Ocenjujejo, da so fedajini v zadnjih dveh letih vladanja Sadama Huseina obglavili okoli 200 ljudi, večinoma žensk, ki so jih obtožili prostitucije.

Različni dolgoročni cilji Analitiki se sprašujejo, kakšni so resnični motivi nekdanjih iraških oficirjev v IS. Kratkoročni cilji tako islamistov kot baatistov so enaki: uničiti, ustrahovati, obvladovati.

Toda dolgoročni cilji so različni: baatisti se verjetno borijo za neobaatistično državo, islamisti za sunitski kalifat. Oboji pa imajo tudi skupnega sovražnika v šiitsko-iransko-ameriški navezi. Vprašanje pa je, koliko nekdanjih oficirjev iraške vojske se je radikaliziralo.

Ne spreglejte