Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
8.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

orkan Irska ciklon Ophelia

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 8.03

6 let, 6 mesecev

Irsko dosegel orkan, trije ljudje umrli, številni brez elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Britansko otočje je dosegel ciklon, oslabeli orkan Ophelia, zaradi katerega so na otoku izdali najvišjo stopnjo opozorila, saj vetrovi dosegajo hitrost skoraj 150 kilometrov na uro. Ofelija je zahtevala tri smrtne žrtve, okoli 360 tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike.


Na posnetku lahko spremljate pot orkana Ophelia.

Orkan z vetrovi do 148 kilometrov na uro po opozorilih meteorologov predstavlja "morebitno nevarnost za življenja", zato so ponekod na Irskem, ki je prva na poti orkana, v pripravljenosti vojaki. Zaradi močnega vetra irsko obalo bičajo 10-metrski valovi.

"Javna varnost je danes naša glavna skrb"

Na Irskem so zaprli šole, vladne stavbe in sodišča, ljudem pa svetovali, naj ostajajo v hišah in se izogibajo potovanjem. Ob jugu irske obale so tamkajšnji meteorologi namerili hitrost vetra 148 kilometrov na uro. Oblasti pozivajo prebivalce, naj se ne zadržujejo na prostem. "Javna varnost je danes naša glavna skrb," je tvitnil irski premier Leo Varadkar. "Nobenih nenujnih potovanj ali drugih dejavnosti na prostem," je Ircem še svetoval premier, poroča STA.

Tisoči brez elektrike, padlo drevo pokopalo 20-letnico

Ob prihodu orkana na Irsko je brez elektrike ostalo okoli 360 tisoč gospodinjstev in podjetij, potem ko je močan veter podiral drevesa in uničeval električne drogove.

Eno od podrtih dreves v jugovzhodni irski grofiji Waterford je padlo na avtomobil, v katerem sta bili 20-letna voznica s sopotnico. Voznica je umrla, sopotnico so odpeljali v bolnišnico, poroča irska televizija RTE. Umrla nja bi še ena ženska in moški.

Razglasili rdeči alarm

Razglašen je rdeči alarm, potnike pa opozarjajo, naj pričakujejo velike zamude v letalskem prometu. Oranžen vremenski alarm so razglasili na Severnem Irskem, na zahodu Walesa, na jugovzhodu Škotske in na Isle of Man.

Po napovedih meteorologov bodo močan veter in nevihte ob obali sprožili poplave. Na letališču v Dublinu so odpovedali kakih 130 poletov. Verjetno nekaj časa ne bodo vozili trajekti, avtobusi pa bodo imeli zamude.

Orkan se Otoku približuje 30 let po Veliki nevihti, v kateri je na jugu Anglije umrlo 18 ljudi.

Zaradi peska iz Sahare, ki ga nad Otok prinaša Ofelija, Britanci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije "nenavadnega oranžnega neba".

 

Ne spreglejte