Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2019,
8.42

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Leo Varadkar Boris Johnson brexit

Četrtek, 25. 7. 2019, 8.42

4 leta, 9 mesecev

Irski premier: Johnsonov načrt za brexit daleč od realnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Leo Varadkar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predlog novega britanskega premierja Borisa Johnsona, da bi v prihodnjih tednih z EU dosegli v prihodnjih mesecih, je zelo daleč od realnosti, je v sredo ocenil irski premier Leo Varadkar. Kot je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij, se kaj takšnega v realnem svetu ne more zgoditi.

"Evropski svet se bo prvič sešel 12. oktobra. Nimamo načrtov, da bi se sešli prej," je še dejal Leo Varadkar za irsko radiotelevizijo RTE.

Varadkar je Johnsona še pozval, naj svoj predlog za brexit pojasni podrobneje. "Rad bi, da bi na kosti, o katerih je govoril danes, dodal še malo mesa," je ponazoril. "Samozavest in navdušenje nista ustrezna zamenjava za evropsko ali zunanjo politiko," je bil Varadkar še kritičen do Johnsona, ki so mu v času, ko je bil zunanji minister, pogosto očitali širokoustenje.

boris johnson
Novice Boris Johnson postal novi britanski premier

Johnson je v sredinem govoru po imenovanju na položaj izrazil prepričanje, da London lahko v 99 dneh, koliko je še preostalo do predvidenega odhoda iz povezave, sklene nov in boljši dogovor z Brusljem. Mora pa biti Velika Britanija pripravljena tudi "na možnost, da bo Bruselj zavrnil nadaljnja pogajanja", zaradi česar bodo prisiljeni v brexit brez dogovora, je dodal. Ponovil je še, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra zapustilo Evropsko unijo.

Barnier označil Johnsonove zahteve glede brexita za nesprejemljive

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes posvaril države članice, da so zahteve britanskega premierja Johnsona po spremembi izstopnega sporazuma nesprejemljive. Poudaril je, da je nemogoče iz dogovora izpustiti t. i. irsko varovalo.

Juncker Johnsonu ponovil stališče EU glede brexita

Z Johnsonom se je danes pogovarjal tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ponovil, da je dosežen dogovor o brexitu najboljši možen in da nimajo mandata za ponovna pogajanja. Je pa Evropska unija pripravljena dopolniti politično izjavo o prihodnjih odnosih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Stanley Johnson
Trendi Oče novega britanskega premierja se je navdušil nad Slovenijo
Boris Johnson
Novice Turki iz Kalfata zatrjujejo, da je Boris Johnson – njihov!
Ne spreglejte