Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Irska

Četrtek, 12. 2. 2015, 11.41

8 let

Irski ateisti se borijo proti zakonu o blasfemiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjem popisu prebivalstva se je na Irskem, kjer živi približno 4,5 milijona ljudi, okoli 340 tisoč prebivalcev izreklo za ateiste. V državi, ki temelji na katolicizmu, je to nepojmljivo.

Še posebej zato, ker je Irska edina evropska država z zakonom, ki kaznuje blasfemijo. Sprejeli so ga leta 2009 in po tem zakonu bi kaznovali tudi uredništvo časopisa Charlie Hebdo za objavo karikatur preroka Mohameda. Zagrožena kazen za blasfemijo sicer ni zaporna, temveč denarna, znaša pa do 25 tisoč evrov.

Ironično je, da bi zakon prvič uporabili ravno v zvezi s karikaturami Mohameda. Ahmed Hasain, tajnik Islamskega kulturnega centra v Dublinu, je napovedal, da bodo preučili možnost, da vložijo kazensko ovadbo zaradi blasfemije, ker so tudi na Irskem prodajali izvode časopisa Charlie Hebdo: "Prodaja tega časopisa je v nasprotju z irskimi zakoni. Dobro je, da imamo zakon, ki ščiti vse religije."

Zakon, ki mu ploska Pakistan S tem se je strinjal tudi Michael Nugent, soustanovitelj organizacije Atheist Irland. "Po črki zakona je to res primer blasfemije. Če želi kdo zadevo spraviti na sodišče, mora ob tem dokazati ogorčenje, ki so ga v verski skupnosti doživeli zaradi objav. V tem času bi bilo res neodgovorno izkazovati ogorčenje. Ljudje, ki so bili morebiti prizadeti, naj svojo prizadetost izrazijo bolj odgovorno kot z ogorčenjem. To je največja napaka zakona – spodbuja ogorčenje," je dejal za Guardian.

Dodal je, da irski zakon o blasfemiji islamske države v Združenih narodih citirajo kot primer dobre prakse, kot dokaz, da imajo take zakone tudi v državah moderne Evrope, ne le v islamskih državah. "Zdi se, da je nekaj narobe, če nas Pakistan prikazuje kot dober primer zakona o blasfemiji," je dodal Nugent, sicer pisec komedij.

Organizacija je začela mednarodno akcijo, s katero naj bi irsko vlado prisilili, da o zakonu o blasfemiji razpiše referendum. Vlada je sicer lani jeseni obljubila, da bo referendum o blasfemiji maja letos, skupaj z referendumom o gejevskih porokah, a so zdaj zakon o blasfemiji umaknili iz referendumske pobude. Irski premier je zagotovil, da bo referendum o blasfemiji kljub vsemu razpisan pred parlamentarnimi volitvami leta 2016.

Richard Dawkins pisal irskemu premierju Posebni poročevalec Združenih narodov za versko svobodo Heiner Bielefeldt je organizaciji svetoval, naj stopnjuje pritisk na vlado, saj naj bi irski zakon kot izgovor uporabljale države, kjer je za blasfemijo zagrožena smrtna kazen. V akcijo za referendum se je vključil tudi Richard Dawkins, ki je s sopodpisniki pismo poslal irskemu premierju Endi Kennyju. V tem zahteva odpravo zakona o blasfemiji. "Razlika med Irsko in tistimi državami, ki blasfemijo kaznujejo s smrtjo, mora biti kaj več kot le strogost kazni," so zapisali v pismu.

Glede na javnomnenjske raziskave v letu 2014 bi se polovica Ircev na referendumu izrekla za ukinitev zakona o blasfemiji. Še posebej zato, ker so zadnji primer, ko je država koga preganjala zaradi blasfemije, na irskih sodiščih obravnavali leta 1855, ko je bil protestantski duhovnik obtožen, da je zažgal Biblijo, a je bil oproščen, ker naj tega ni bi storil nalašč. Leta 1995 je bila sicer podana še zasebna tožba zaradi blasfemije proti časopisu Irish Independent zaradi karikature. Ta je prikazovala vladne uradnike, ki se prilizujejo duhovniku. Tožba je bila neuspešna.

Diskriminirani otroci ateistov A zakon o blasfemiji ni edina težava irskih ateistov. Pred nekaj dnevi se je zgodil zgodovinski sestanek med predstavniki irske vlade in predstavniki ateistov, ki so prvič sedli za skupno mizo in skušali rešiti težave. Ena največjih težav je šolanje. Na Irskem 90 odstotkov šol vodi Katoliška cerkev, zato imajo starši, ki želijo za svoje otroke sekularno izobrazbo, veliko težav pri zagotavljanju te svojim otrokom. Do zdaj so bili vsi poskusi, da šolstvo ne bi bilo več pod okriljem Katoliške cerkve, neuspešni. Javno šolstvo na Irskem ostaja v domeni Cerkve, starši, ki ne želijo, da bi njihove otroke vzgajali tako, pa jih ne morejo vpisati v lokalne javne šole, temveč morajo ti obiskovati zasebne.

"Nevzdržno je, da so starši primorani vsak dan prepotovati več deset kilometrov, da lahko svojim otrokom zagotovijo šolanje v skladu s svojim pogledom na svet, se pravi sekularno šolo," je za radio News Talk dejala Jane Donelly, članica organizacije Atheist Irland. S tem naj bi bile kršene njihove človekove pravice, prav tako pa tudi ustavna pravica, da lahko otroke vzgajajo v skladu s svojim prepričanjem.

Stephen Fry: Bog je manijak Pretekli teden je Irsko razburil igralec Stephen Fry, ki je v intervjuju na irski televiziji dejal, da bi ob prihodu pred nebeška vrata Boga najprej vprašal, zakaj naj ga spoštuje, ko je vendar zloben in neumen, saj je ustvaril svet, poln nepravičnosti in bolečine. "Bog, ki je ustvaril ta svet – če ga je sploh ustvaril Bog –, je očitno manijak, čisti sebični manijak. Očitno je, da je pošasten in si ne zasluži prav nobenega spoštovanja."

Seveda se je v irskih medijih usul plaz ogorčenja, cerkveni dostojanstveniki pa so Frya označili za "duhovnega slepca". Ni še znano, ali ga bo kdo obtožil blasfemije.

Ne spreglejte