Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Irak Turčija

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 14.02

8 let

Iraški ultimat Turčiji: Imate 48 ur časa, da se poberete!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bagdad je dal Ankari do torka zvečer čas, da s severa Iraka umakne svoje sile, za katere Irak trdi, da so nezakonito vstopile na njeno ozemlje, ali pa se sooči z "vsemi razpoložljivimi možnostmi".

Ena takšnih možnosti je tudi, da se Irak obrne na Varnostni svet Združenih narodov.

Turčija je v petek zvečer na sever Iraka poslala 600 vojakov in 25 tankov. Po navedbah Ankare je šlo za rutinsko rotacijo njenih vojakov, ki na severu Iraka v prizadevanjih v boju proti Islamski državi usposabljajo tamkajšnje kurdske in sunitske sile.

Iraški premier Hajdar al Abadi je v nasprotju s tem poudaril, da so turške sile v državo vstopile brez dovoljenja, v nedeljo zvečer pa jim je postavil 48-urni ultimat, da odidejo.

Turški premier Ahmed Davutoglu je Abadiju že poslal pismo in v njem skušal omiliti napetosti. Zapisal je, da bodo prihodnje namestitve turških sil preložili, "dokler ne bodo rešene občutljivosti iraške vlade".

Zagrozil z ugrabljanjem Eden ključnih vodij šiitskih milic, ki načeloma podpirajo vlado v Bagdad, Hadi al Amiri, je medtem za časnik Šark al Avsat izjavil, da bo ugrabljal turške državljane v Iraku, če Ankara ne bo umaknila svojih sil.

Iraški premier pod pritiskom Abadi se je zaradi tujih sil na iraških tleh znašel pod pritiskom šiitskih milic. Napetosti so prejšnji teden najprej sprožili vodje ameriških republikancev, ki so Washington pozvali, naj v Irak pošlje več vojakov, nato pa je sledil še premik turških sil.

Po poročanju turških medijev bo spričo zapleta Ankaro v sredo obiskal vodja iraških Kurdov Masud Barzani. Turčija podpira avtonomno kurdsko vlado na severu Iraka, za razliko od Kurdov v Siriji in lastne kurdske manjšine.

Ne spreglejte