Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2011,
13.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran

Sreda, 27. 7. 2011, 13.16

8 let, 1 mesec

Iranski predsednik imenoval novega ministra za nafto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iranski predsednik je na prestižni položaj ministra za nafto imenoval poveljnika iranske revolucionarne garde, brigadnega generala Rostama Kasemija.

Kasemi sicer vodi industrijsko krilo elitne garde, ki ima velik vpliv na iransko naftno industrijo. Imenovanje Kasemija mora prestati še glasovanje v parlamentu, ki je predvideno 3. avgusta. Od maja, ko se je vodenje prestižnega ministrstva neuspešno poskusil prevzeti kar sam Mahmud Ahmadinedžad, je strateško pomembnega ministrstva za nafto vodil Mohamed Aliabadi.

Kasemi za Ahmadinedžada varnejša izbira

Opazovalci menijo, da je Ahmadinedžad za novega ministra predlagal Kasemija, ker se je bal, da bo parlament zavrnil Aliabadijevo imenovanje. Ker ima revolucionarna garda veliko političnega vpliva in je vpletena v številne gospodarske projekte, naj bi bil tako Kasemi za Ahmadinedžada varnejša izbira.

Kasemi je na sicer seznamu Irancev, ki so jih zaradi vpletenosti v iranski kontroverzen jedrski program ZDA, Evropska unija in Avstralija razglasili za persono non grato. Zato ni jasno, ali se bo v primeru potrditve imenovanja lahko udeleževal srečanj organizacije držav izvoznic nafte Opec, ki ima sedež na Dunaju in ji trenutno predseduje prav Iran.

Imenoval še tri vodje novoustanovljenih ministrstev

Poleg ministra za nafto je Ahmadinedžad imenoval še tri vodje novoustanovljenih ministrstev, ki jih mora prav tako odobriti še parlament. Iranski načrt racionalizacije vladnega kabineta namreč predvideva preoblikovanje več ministrstev in prerazporeditev nalog ministrov.

V primeru potrditve s strani poslancev bo nekdanji minister za trgovino Mehdi Gazanfari tako postal nov minister za industrijo, rudnike in trgovino, nekdanji minister za zadruge Mohamed Abasi pa bo vodil ministrstvo za šport in mladino. Nekdanji minister za delo Abdolreza Šejkholeslami pa bo v primeru potrditve parlamenta postal novi vodja ministrstva za delo in socialne zadeve.

Ne spreglejte