Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2014,
12.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Iran Irak

Sobota, 14. 6. 2014, 12.30

7 let, 12 mesecev

Iran pripravljen sodelovati z ZDA v Iraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iran je pripravljen pomagati iraški vladi v boju proti skrajnim sunitskim islamistom, nima pa v sosednji državi svojih vojakov, je zatrdil iranski predsednik Hasan Rohani.

Rohani se je tako odzval na poročanje Wall Street Journala, ki je ob sklicevanju na iranske varnostne vire zapisal, da je Teheran v boj z islamskimi skrajneži v Iraku že poslal tri bataljone elitnih enot Al Kud iranske revolucionarne garde.

"Sosednji Irak bomo na vsak način podpirali in mu svetovali, a vojaške vpletenosti niso zahtevali in tudi ni predmet debate," je zatrdil Rohani. Dodal je, da Iran glede Iraka ne izključuje možnosti sodelovanja z ZDA, s katerimi že več ko tri desetletja nima diplomatskih odnosov. "Če bomo videli, da ZDA ukrepajo proti terorističnim skupinam v Iraku, potem bi (o sodelovanju, op. p.) lahko razmislili," je dejal Rohani.

Vse države se morajo združiti proti terorizmu Tako Iran kot ZDA sta že izrazila podporo vladi iraškega predsednika Nurija Al Malikija v boju z uporniki iz vrst Islamske države Iraka in Levanta (Isil). Isis ima šiitsko manjšino v Iraku za "nevernike".

"Dejali smo, da se morajo vse države združiti v boju proti terorizmu. Toda do zdaj še nismo videli, da bi Američani glede Iraka sprejeli odločitev," je še dejal iranski predsednik, ob tem pa spomnil na težave v sosednji Siriji, kjer se je po njegovih besedah situacija po tem, ko je Zahod podprl upornike, le poslabšala.

ZDA ne bodo poslale vojske V petek je predsednik ZDA Barack Obama v odzivu na dogajanje v Iraku dejal, da ZDA ne bodo pošiljale vojakov nazaj v državo, ki so jo zavzele leta 2003, zadnje vojake pa od tam umaknile leta 2011. Dodal je, da strokovnjaki za nacionalno varnost pripravljajo paleto drugih rešitev za pomoč iraškim varnostnim silam.

Sunitski skrajneži iz Isila od ponedeljka v bliskoviti ofenzivi v Iraku zavzemajo mesto za mestom. Po podatkih Združenih narodov je bilo v nasilju ubitih že na stotine civilistov, najmanj pol milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Ne spreglejte