Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
15.24

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

boj proti terorizmu energetika trgovina varnost Pakistan Iran

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 15.24

1 teden, 4 dni

Iran in Pakistan krepita sodelovanje tudi na varnostnem in vojaškem področju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
pakistanska vojaška parada; Raketa Shaheen-IA, ki lahko nosi jedrske bojne glave | Raketo Shaheen-IA, ki lahko nosi jedrske bojne konice, je pakistanska vojska pokazala med vojaško parado ob državni proslavi v Islamabadu 23. marca letos. | Foto Gulliverimage

Raketo Shaheen-IA, ki lahko nosi jedrske bojne konice, je pakistanska vojska pokazala med vojaško parado ob državni proslavi v Islamabadu 23. marca letos.

Foto: Gulliverimage

Predstavniki Irana in Pakistana so ob današnjem obisku iranskega predsednika Ebrahima Raisija v Islamabadu podpisali več osnutkov sporazumov o krepitvi sodelovanja med državama na varnostnem, trgovinskem, energetskem in kulturnem področju, poročajo tuje tiskovne agencije. Državi sta se med drugim zavezali skupnemu boju proti terorizmu.

Obisk iranskega predsednika Ebrahima Raisija v Pakistanu sledi januarski smrtonosni izmenjavi ognja med državama v nemirni pokrajini Balučistan, ki zajema območja na jugovzhodu Irana, jugozahodu Pakistana ter jugu in jugozahodu Afganistana.

Teheran je zračne napade na cilje na pakistanskem ozemlju po lastnih navedbah izvedel v odgovor na napade teroristične skupine Džajš al Adl v Iranu. Islamabad je napad obsodil in kmalu izvedel napade na domnevne položaje oboroženih skupin v Iranu.

Šehbaz Šarif
Novice Šehbaz Šarif izvoljen za novega pakistanskega premierja

Skrbijo jih teroristični napadi

Utemeljil jih je z verodostojnimi obveščevalnimi podatki o bližajočih se obsežnih terorističnih dejavnostih. Po tem nenadnem povečanju napetosti sta strani sporočili, da sta se dogovorili o umiritvi razmer.

Iran in Pakistan
Novice Iran in Pakistan nameravata zmanjšati napetosti

V okviru prizadevanj za normalizacijo odnosov se je iranski predsednik danes sestal s pakistanskim premierjem Šebazom Šarifom. Kot so sporočili iz Islamabada, sta voditelja razpravljala o razvoju sodelovanja na številnih področjih, predstavniki obeh držav pa so o tem podpisali najmanj osem osnutkov sporazumov.

Trgovina naj bi se povečala na deset milijard dolarjev

"Dogovorili smo se, da bomo povečali obseg dvostranske trgovine na deset milijard dolarjev letno," je dejal Raisi, Šarif pa je med drugim poudaril, da je čas, da se mejno območje med državama razvije v "središče trgovine in blaginje". Voditelja sta se tudi strinjala, da se morata državi združiti v prizadevanjih v boju proti terorizmu.

Za okrepitev dialoga in izboljšanje odnosov med državama sta se sicer konec januarja v pakistanski prestolnici zavzela že zunanja ministra obeh držav, iranski Hosein Amir Abdolahian in njegov takratni pakistanski kolega Džalil Abas Džilani.

Pakistan Iran
Novice Pakistan vrača Iranu: napadli sedem lokacij, ubiti ženske in otroci
Ne spreglejte