Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2012,
9.58

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Iran Kitajska

Četrtek, 26. 1. 2012, 9.58

8 let, 2 meseca

Iran grozi s takojšnjo ustavitvijo dobave nafte EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iranski parlament se je zavzel, da islamska republika v odziv na nove sankcije EU takoj ustavi dobavo nafte v povezavo. Pristojni parlamentarni odbor že pripravlja ustrezen zakonski predlog.

EU je v ponedeljek, potem ko so podoben korak že storile ZDA, sprejela odločitev o uvedbi doslej najostrejših sankcij proti Iranu, ki vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana in delno zamrznitev transakcij z iransko centralno banko.

Drastičnih odločitev parlamenta iranska vlada v preteklosti večinoma ni upoštevala Pri tem je bil dosežen kompromis o prehodnem obdobju za obstoječe pogodbe glede uvoza nafte do 1. julija. Odbor za energetiko parlamenta v Teheranu pa pripravlja zakon, v skladu s katerim bi iranska vlada dobavo nafte v unijo ustavila takoj. O zakonu bodo po pričakovanjih poslanci v Teheranu odločali že v nedeljo. Iranski parlament je sicer v preteklosti že večkrat sprejel drastične politične odločitve, ki pa jih vlada večinoma ni upoštevala.

Ahmadinedžad je sankcije EU označil za jalove V zvezi z novimi sankcijami se je oglasil tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Kot je poudaril, se bodo te izkazale za jalove, saj je že zgodovina pokazala, da je Iranu vedno uspelo premagati tovrstne ovire. Irana tako tudi te sankcije po njegovih besedah ne bodo prizadele. "Nekoč smo 90 odstotkov trgovanja opravili z Evropo, danes pa le 10 odstotkov, ZDA pa že trideset let ne kupujejo nafte iz Irana in nimajo odnosov z našo centralno banko," je Ahmadinedžad utemeljil svojo trditev.

Pripravljeni so se pogajati o svojem jedrskem programu Dejal je tudi, da se je Teheran o svojem jedrskem programu pripravljen pogajati. "Pravijo (zahodne velesile), da se Iran izogiba pogajanjem, kar ni res," je ob obisku iranskega podeželja izjavil Ahmadinedžad. Zahodne velesile je tudi obtožil, da sankcije vsakič sprejmejo na predvečer pogajanj, da bi jih ovirale.

EU čaka na odziv Teherana na oktobrski predlog Več evropskih držav in ZDA je v minulih dneh ponovilo željo, da Iran obnovi resna pogajanja s šesterico velesil (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija), pri tem pa so poudarile, da je žogica na strani Teherana. EU je ob tem v ponedeljek ponovila, da čaka na odziv Teherana na predlog ob obnovitvi pogajanj, ki ga je Iranu predstavila oktobra lani.

Kitajska kritična glede sankcij Na sankcije se je medtem odzvala še Kitajska. Kot je menilo kitajsko zunanje ministrstvo, "slepo izvajanje pritiska in vsiljevanje sankcij Iranu nista konstruktivna pristopa".

Lavrov: Sprejemanje sankcij ne bo pomagalo rešiti spora Da sprejemanje enostranskih sankcij ne bo pomagalo rešiti spora glede iranskih jedrskih aktivnosti ter da je treba namesto tega obnoviti pogajanja s Teheranom, je že pred tem menil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ne spreglejte