Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
10.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indija stavka korupcija

Sobota, 4. 6. 2011, 10.42

7 let, 12 mesecev

Indijski guru z gladovno stavko proti korupciji v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na tisoče ljudi se je zbralo v indijski prestolnici New Delhi, kjer je priljubljeni joga guru Swami Baba Ramdev začel gladovno stavko v znak protesta proti korupciji v državi.

Za to potezo se je odločil, potem ko so se petkova pogajanja z vlado o njegovih predlogih strogih protikorupcijskih ukrepov končala brez dogovora.

Zahteval smrtno kazen za ministre, ki jim je dokazana korupcija

Ramdev, katerega dnevna oddaja joge pred televizijske ekrane privabi več milijonov gledalcev, je med drugim zahteval smrtno kazen za ministre, ki jim je dokazana korupcija. Indijska vlada ga je hotela v petek v zadnjem trenutku prepričati, naj protest odpove, a so bili pri tem neuspešni.

"Nič ni nemogoče, vse je mogoče in ne bomo poraženi," je Ramdev dejal svojim podpornikom, preden je začel z gladovno stavko. Podporo mu je s svojo navzočnostjo zgodaj zjutraj izrazilo okoli 5000 podpornikov, v nekaj urah pa je to število naraslo na več kot 15.000.

"V dobro Indije"

Ramdev zagotavlja, da to počne "v dobro Indije". Povedal je, da so njegova prizadevanja miroljubna in niso uperjena proti katerikoli stranki, niti proti indijski vladi. Sočasno se sicer protesti odvijajo tudi v številnih drugih indijskih mestih.

Guru je od vlade med drugim zahteval, naj zaseže ves denar na tujih računih, za katerega sumi, da je uporabljen za podkupnine in nelegalne transakcije. "Ko bo ves ta denar prišel nazaj, ne bo nihče več lačen, neizobražen, brezposeln," je dejal Ramdev.

Vlada se boji naraščajoče jeze množic

Indijska vlada, ki jo je pretreslo že več korupcijskih škandalov, se boji naraščajoče jeze množic. V petek pozno zvečer je v izjavi obljubila, da bo "občutno zvišala" kazni za koruptivne vladne uradnike. Prav tako je obljubila hitra sojenja za ljudi, obtožene korupcije, ni pa se odzvala na poziv guruja k smrtni kazni.

Ramdev sicer vodi večmilijonski imperij, povezan z jogo in izdelki za zdravje. Med drugim trdi, da z jogo in drugimi alternativnimi terapijami lahko ozdravi homoseksualnost, rak in aids.

Ne spreglejte