Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2011,
21.11

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gladovna stavka

Torek, 27. 12. 2011, 21.11

5 let, 4 mesece

Indijski aktivist gladovno stavka proti korupciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Indijski borec proti korupciji Anna Hazare je v Mumbaiju začel novo, tridnevno gladovno stavko.

Za to se je odločil zaradi po njegovih besedah nezadostnih prizadevanj vlade, ob tem pa se je zavzel za sprejetje ostrejšega protikorupcijskega zakona od tistega, ki ga je nato danes sprejel spodnji dom parlamenta.

74-letnega aktivista pozdravila množica podpornikov Ob prihodu na prizorišče stavke je 74-letnega aktivista pozdravila množica podpornikov. Novo stavko je začel, potem ko je vlada v parlament vložila predlog zakona o vzpostavitvi neodvisnega protikorupcijskega ombudsmana, ki ga sam ocenjuje kot nezadostnega. Njegov glavni očitek je, da predlagani ombudsman ne bi imel pristojnosti nad osrednjim preiskovalnim uradom.

Znani indijski aktivist, ki je z zahtevo po sprejetju protikorupcijske zakonodaje od aprila že trikrat gladovno stavkal, je pred dnevi dejal, da želijo z novim zakonom samo prevarati ljudi. Hazare je avgusta z 12-dnevno gladovno stavko in množično podporo protestnikov po državi sicer dosegel, da je parlament sprejel nekatere njegove zahteve za ostrejši protikorupcijski zakon, ki pa je po njegovem mnenju še vedno neustrezen. Ker niso sprejeli njegovega predloga, je zato v znak protesta napovedal novo gladovno stavko.

Določila zakona ne bodo obvezujoča za vlade zveznih držav Spodnji dom parlamenta, ki je začel razpravo o zakonu, ga je po enajsturni ostri razpravi sprejel, vključil pa več dopolnil opozicije. Zakon mora potrditi še zgornji dom parlamenta - verjetno v sredo -, nato pa ga mora podpisati še predsednik države.

V dopolnjenem zakonu ostaja, da protikorupcijski ombudsman ne bo imel pristojnosti nad osrednjim preiskovalnim uradom, kar po oceni kritikov pomeni, da ne bo imel pooblastil za preiskave korupcije, čeprav naj bi nadziral predstavnike vlade. Dodali pa so dopolnilo opozicije, da določila zakona ne bodo obvezujoča za vlade zveznih držav, ki lahko tako sprejemajo svojo lastno protikorupcijsko zakonodajo.

Korupcija je velik problem v Indiji, kjer so v številne korupcijske škandale vpleteni vladni uslužbenci na vseh ravneh, medtem ko je več sto milijonov ljudi ujetih v revščino.

Ne spreglejte