Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2022,
9.31

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

24

Natisni članek

letalo nesreča nesreča

Ponedeljek, 21. 3. 2022, 9.31

2 leti, 1 mesec

Huda tragedija: strmoglavil boeing s 132 potniki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

24

Na jugozahodu Kitajske je danes strmoglavilo letalo kitajskega prevoznika China Eastern Airlines, na katerem je bilo 132 ljudi, poročajo kitajski državni mediji. Let MU5735 je bil na poti iz Kunminga v Guangzhou, letalo je zelo hitro izgubilo višino. Letalska družba je potrdila smrtne žrtve, podrobnejši podatki pa niso znani.

Boeing 737 je strmoglavil na podeželskem območju blizu mesta Vužou v regiji Guangši. Po strmoglavljenju je izbruhnil gozdni požar. 

O vzroku strmoglavljenja šest let starega letala boeing 737-800NG po poročanju Flightradar24 za zdaj informacij ni. Kitajska uprava za civilno letalstvo poroča, da je bilo na krovu 123 potnikov in devet članov posadke, skupaj 132 ljudi. Državni mediji so sprva poročali, da je bilo na krovu 133 ljudi.

Let MU5735 je bil na poti iz Kunminga v Guangžou. Z letalom smo izgubili stik, ko je bilo nad mestom Vužou, je sporočila kitajska agencija za civilno letalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Potrjeno je, da je letalo strmoglavilo," so dodali.

Letalska družba China Eastern je kasneje potrdila, da je strmoglavljenje terjalo smrtne žrtve, podrobnejših podatkov pa niso podali. "Družba izraža globoko sožalje za potnike in člane posadke, ki so umrli v strmoglavljenju letala," so sporočili v izjavi.

Odzval se je kitajski predsednik Ši Džinping, ki je dejal, da je pretresen, in odredil preiskavo vzroka nesreče. Po poročanju AFP je za Kitajsko precej nenavadno, da se je državno vodstvo odzvalo tako hitro.

Leteli so dobro uro, se naglo spustili in izginili z radarja 

Letalo je bilo iz Kunminga, kjer je vzletelo nekaj pred 13. uro po lokalnem času, to je ob šestih zjutraj po srednjeevropskem, namenjeno v 1.300 kilometrov oddaljeni Guangžou. Glede na podatke spletnih strani za sledenje poletom je bilo letalo v zraku nekaj več kot uro.

Nato se je v le treh minutah z višine približno 8.800 metrov spustilo na višino manj kot tisoč metrov in izginilo z radarja.

Na prizorišče nesreče so nemudoma poslali reševalne ekipe, poročanje državne televizije CCTV povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Družba China Eastern Airlines je imela zadnjo večjo nesrečo leta 2010, v njej je umrlo 42 ljudi. Najhujša nesreča kitajskega letala pa je bilo strmoglavljenje letala družbe China Northwest Airlines leta 1994, ko je umrlo 160 ljudi.

Družba China Eastern Airlines danes nesreče še ni komentirala, je pa spremenila spletno stran v črno-belo in odprla telefonsko številko za nujno pomoč. Poleg tega so odredili začasno prizemljitev vseh letal tega tipa v svoji floti.

Ne spreglejte