SiolNET. Novice Svet
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvati danes ukinili mostnino na Krk

1,35

termometer

most na Krk
Foto: STA

Od polnoči je v veljavi odredba, s katero hrvaška vlada ukinja cestninjenje mostnine na otok Krk, ki je priljubljena dopustniška destinacija številnih Slovencev.

Hrvaško podjetje Avtocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) se je združilo s Hrvaškimi avtocestami (HAC). Prvo podjetje formalno ne obstaja več, upravljanje avtocest pa je v celoti prevzel HAC, kar posledično pomeni, da dogovor o koncesiji, ki jo je ARZ imel za most, ne velja več.

most Krk Avtomoto Dobra novica: Hrvati ukinjajo mostnino na Krk

S šampanjcem proslavili ukinitev cestnine

Koncu plačevanja cestnine je tako že v prvih jutranjih urah sledila slovesnost, na kateri je Darijo Vasilić, predsednik Primorsko-Goranskega zavezništva in župan mesta Krk, skupaj z večjo skupino domačinov odprl šampanjec in nazdravil koncu plačevanja cestnine. 

most Krk Avtomoto Se odpravljate na otok Krk? Potem preberite tole.

Na proslavi je bila po poročanju hrvaških medijev prisotna tudi skupina motoristov z Reke in okolice, ki je predhodno s plačevanjem cestnine v kovancih nasprotovala mostnini. Ta je sicer za osebne avtomobile znašala 35 kun oziroma 4,63 evra.

Eros Grezda Sportal Pretepača z Reke kaznovala tako hrvaška zveza kot klub

 

Most odprt pred 38 leti

Most na Krk so odprli pred slabimi 38 leti. Predstavlja prelomnico v razvoju otoka, saj je takoj prerodil življenje in turistično ponudbo na njem. Še danes velja za pravi gradbeni dosežek, saj se ponaša z dvema dolgima betonskima lokoma. V njegovi konstrukciji so vgrajene cevi naftovoda, vodovodne cevi s pitno vodo in industrijske napeljave podjetja INA. Ni pa čezenj dovoljeno iti peš.

  Istra Rovinj Novice Hrvaška odpira hotele in kampe, prispelo približno 22 tisoč turistov #video

Edini most na Hrvaškem, kjer so pobirali cestnino

Hrvaška lokalna politična stranka Unija Kvarnerja z območja Reke je sicer že konec leta 2018 vložila pobudo za oceno ustavnosti plačevanja mostnine na otok Krk, ki je edini most na Hrvaškem, na katerem so pobirali mostnino. Prebivalci so prepričani, da je bila mostnina v nasprotju s hrvaško ustavo in zakonodajo EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin