Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
9.51

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Hrvaška HDZ Tomislav Karamarko Most

Petek, 27. 5. 2016, 9.51

7 let, 11 mesecev

Hrvaško pred poletjem čaka (politična) vojna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
božo petrov, tomislav karamarko | Foto Reuters

Foto: Reuters

Manj kot pol leta po prisegi je hrvaška vlada tik pred razpadom. Prvak HDZ Karamarko, ki se je znašel sredi škandala, zaradi katerega se mu trese stolček, koalicijskemu partnerju Mostu grozi s predčasnimi volitvami.

Koalicijski Most je na predlog Bože Petrova sklenil, da bo od prvaka HDZ in prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka zahteval, da sam odstopi, poroča Jutarnji list in dodaja, da je na zasedanju vlade Karamarko Petrovu zabrusil, da njegovi ministri zagotovo ne bodo hoteli zapustiti svojih mest. Če bodo v Mostu glasovali proti njemu, bodo sledile volitve, naj bi zagrozil Karamarko. Petrov je pred dnevi dejal, da vlada lahko prenese odhod Karamarka. Ocenil je, da bo HDZ sama določila novega podpredsednika vlade.

"Poskus igranja moralne vertikale in vzor drugim je precej nevarna hoja po tankem ledu," je prvak HDZ o Petrovu povedal v intervjuju za sarajevski Dnevni avaz.

"To je bila najava vojne"

"To bo dvoboj v ringu, v katerem bo HDZ poskušal Most pripraviti, da odpovedo poslušnost Petrovu in tako preprečijo, da pride do izglasovanja nezaupnice Karamarku," je za hrvaški radio ocenil Vladimir Šeks in dodal, da je v politiki že 50 let, a da podobne situacije še ni videl. "Včeraj je Petrov napovedal politično vojno HDZ in Domoljubni koaliciji, to je najava vojne," je dodal nekdanji predsednik hrvaškega sabora in podpredsednik HDZ.

Analitik Ivan Rimac je za Index.hr ocenil, da uresničitev Petrove najave ne postavlja vprašanja, ali je Karamarko politično mrtev, temveč ali lahko vlada obstane brez njega. Kot iluzorno je ocenil, da bi hrvaški premier Tihomir Orešković zamenjal Karamarka.

Zakaj je Karamarko v težavah?
Karamarko se je znašel v težavah po razkritju donosnega poslovanja njegove soproge Ane Karamarko z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem. Karamarko zatrjuje, da osebno ni bil v navzkrižju interesov in ni ogrožal nacionalnih interesov. Osebno je sprožil postopek komisije za navzkrižje interesov.

Hrvaška vlada in Mol sta sicer drug proti drugemu sprožila arbitražna postopka v Ženevi in Washingtonu zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini. Karamarko je po prihodu na položaj podpredsednika vlade večkrat zahteval, naj Hrvaška izstopi iz arbitraže in začne nova pogajanja z Molom.

Največja opozicijska stranka SDP je sredi maja sprožila postopek glasovanja o nezaupnici Karamarku. Sabor mora glasovanje opraviti v 30 dneh.

Ne spreglejte