Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 1. 2016,
7.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška vlada Tihomir Orešković

Sobota, 23. 1. 2016, 7.05

7 let, 12 mesecev

Hrvaški sabor potrdil premierja Oreškovića in njegovo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po celodnevni razburljivi razpravi je večina hrvaških poslancev v petek zvečer potrdila 13. hrvaško vlado, ki jo bo vodil premier Tihomir Orešković.

V vladi, ki jo sestavljata desna Domoljubna koalicija in stranka Most neodvisnih list, bosta dva podpredsednika in 20 ministrov.

Za 83 poslancev, proti 63 Vlado mandatarja Oreškovića je podprlo 83 izmed 149 poslancev, ki so bili v saboru med glasovanjem. Proti je glasovalo 63 poslancev, pet je bilo vzdržanih. Po glasovanju so vsi člani vlade tudi zaprisegli.

Orešković je v petek dopoldne med predstavitvijo programa svoje vlade v štiriletnem mandatu napovedal, da se bodo osredotočili na krepitev gospodarstva in življenjskega standarda hrvaških državljanov.

Hrvaško želi preoblikovati v boljšo državo Zelo na splošno je izpostavil, da si bodo prizadevali predvsem za vzpostavitev makroekonomskega ravnovesja in da bodo Hrvaško do konca štiriletnega mandata leta 2020 preoblikovali v boljšo državo.

Poslanci strank, ki so bili v dosedanji levosredinski vladi, so opozorili na pomanjkljivosti gospodarskega programa ter izpostavili, da Orešković ni povedal nobenih konkretnih ukrepov, s katerimi bi uresničil napovedane cilje. Mnogih področij, o katerih se je govorilo med volilno kampanjo, kot je decentralizacija ali pa delavske pravice, pa se ni dotaknil.

Ideološke razlike nad gospodarskimi temami Največ besed med razburljivo razpravo je padlo zaradi protislovnih izjav nekaterih ministrskih kandidatov, kot sta Zlatko Hasanbegović, ki je prevzel ministrstvo za kulturo, in Mijo Crnoja, ki bo minister za veterane. Ideološke razlike so tako prevladovale nad gospodarskimi temami.

Na koncu celodnevne razprave je poslance znova nagovoril Orešković, ki je dejal, da je pazljivo spremljal njihove nastope. "Sabor je razdeljen, pričakoval sem več. Moje podjetje bi propadlo, če bi se toliko časa pogovarjali o ustaših in komunistih," je povedal. Izrazil je upanje, da hrvaški narod ni tako razdeljen ter da si bo v nasprotnem prizadeval za njegovo enotnost.

Ne spreglejte