SiolNET. Novice Svet
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški duhovnik branil NDH in kritiziral predsednico

3,58

termometer

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters

Hrvaški duhovnik v Splitu Luka Prcela je danes med mašo, ki jo je prenašala hrvaška javna televizija HRT, napadel hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović zaradi njene obsodbe medvojne ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH) in branil ta kvizlinški režim. Predsednica mu je že odgovorila.

Luka Prcela, ki je sicer prior dominikanskega samostana v Splitu, je izza oltarja kritiziral predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, ki je pred nekaj tedni dejala, da NDH "ni bila niti neodvisna niti ni ščitila interesov hrvaškega naroda". Prcela je pred avditorijem gledalcev HRT dejal, da teh besed predsednici "ne more oprostiti".

"Ne morem nikakor odpustiti, da je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da Neodvisna država Hrvaška ni bila neodvisna in da je bila zločinska. Kdo pravi, da je današnja hrvaška država bolj neodvisna od tiste, ki je obstajala med letoma 1941 in 1945," se je zgražal.

"Če je morala to reči pred Američani, potem ji postavljam vprašanje, zakaj nisi rekla, da nismo mi Hrvati vrgli atomske bombe na Hirošimo in Nagasaki. Nismo mi bombardirali ne Dresdna ne Hamburga. Koga smo mi pravzaprav ubili izven svojih meja? Dovolj je, da pljuvamo sami po sebi. Dovolj je tega, kar se je dogajalo v zadnjem času, ko sta bila predsednika, za katera lahko rečemo, protihrvaška predsednika," je dejal duhovnik.

Nadaljeval je z izrazi zadovoljstva, ker so "naši branilci končno dobili svojega ministra, ki ni bil svetovalec nobenega prejšnjega predsednika in ki ni končal šole v Kumrovcu ali Bileći in ministra, ki se je boril s svojimi prijatelji". "Bodimo svoji, branimo svoje, ne jemljimo tujega," je še dejal prior Prcela.

Predsednica: Vi meni ne morete odpustiti moje izjave, jaz pa vam odpuščam za vašo

Kolinda Grabar-Kitarović se je na njegove izjave že na kratko odzvala. "Vi meni ne morete odpustiti moje izjave, jaz pa vam odpuščam za vašo. Obrnimo se v prihodnost," je sporočila preko svojega uradnega profila na Facebooku.

Iz HRT so za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnili, da "stališča in misli, ki so izražena med neposrednimi prenosi, ne izražajo stališč Hrvaške radiotelevizije". Hkrati so "obsodili vsako obliko sovražnega govora" in se ogradili od tovrstnih govorov.

Duhovnik, znan po tem, da je maševal v spomin na voditelja NDH Anteja Pavelića

Hina sicer še poroča, da je Prcela v Splitu znan po tem, da je v času vojne na Hrvaškem (1991-1995) začel maševati v spomin na voditelja NDH Anteja Pavelića. V splitsko-makarski nadškofiji so pojasnili, da izjav Prcele ne morejo komentirati, češ da za to niso pristojni, ker da je dominikanec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin