Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2012,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška

Četrtek, 2. 2. 2012, 11.06

8 let

Hrvaški državljani pripravljeni zategniti pas za izhod iz krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški državljani so pripravljeni na slabši življenjski standard, ker verjamejo, da je to pot izhoda iz globoke gospodarske krize.

Čeprav močno čutijo krizo, je 71 odstotkov izmed 600 anketirancev pripravljenih na dodatno varčevanje, medtem ko jih 24 odstotkov temu nasprotuje, je pokazala raziskava, ki jo je objavila Nova TV.

Večina podpira odločitev o znižanju proračunskih stroškov Več kot polovica vprašanih, 55 odstotkov, je ocenila vladino napoved znižanja državnega proračuna za enega izmed ukrepov, ki bo ustvaril predpogoje za izhod iz krize. Nasprotno mnenje ima 40 odstotkov državljanov, neodločenih jih je pet odstotkov. Obenem 65 odstotkov Hrvatov podpira odločitev o znižanju proračunskih stroškov za napovedane 4,5 milijarde kun (600 milijonov evrov), slaba četrtina pa proračuna ne bi znižala.

Zvišanje davka na dodano vrednost je razdelilo Hrvate Zvišanje davka na dodano vrednost s 23 na 25 odstotkov pa je razdelilo Hrvate, saj 48 odstotkov anketirancev podpira odločitev levosredinske vlade, prav toliko pa ji nasprotuje.

Podpora Milanoviću se nadaljuje Izsledki raziskave kažejo na nadaljevanje podpore koalicijski vladi premiera Zorana Milanovića, ki je prejšnji teden dobil podporo slabih treh četrtin anketirancev v redni mesečni raziskavi o priljubljenosti politikov. Raziskava je tudi pokazala, da se je med hrvaške državljane po desetih letih vrnil optimizem, saj so podprli poteze vlade, čeprav je napovedala manj denarja in več varčevanja.

Med mladimi 40 odstotkov brezposelnih Medtem statistični kazalci kažejo, da se Hrvaška uvršča takoj za Španijo in Grčijo, ko gre za število brezposelnih oseb, mlajših od 25 let. Medtem ko je leta 2008 brezposelnost med mladimi znašala 28 odstotkov, se je lani zvišala na 40 odstotkov, je objavil hrvaški zavod za zaposlovanje.

Decembra lani je bilo na Hrvaškem brezposelnih 315.438 ljudi ali 18,7 odstotka delovne sile, kar je za 0,7 odstotka več kot novembra lani in za 0,1 odstotka manj kot decembra 2010. Analitiki sicer opozarjajo, da bi se brezposelnost v Evropski uniji lahko negativno odrazila na trende na Hrvaškem in izključujejo možnosti, da bo do konca leta 2012 na Hrvaškem brez dela rekordnih 350.000 ljudi.

Ne spreglejte