Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2015,
12.49

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Thompson Nevihta Hrvaška Knin

Četrtek, 6. 8. 2015, 12.49

2 leti, 10 mesecev

Hrvaškemu pevcu Thompsonu po koncertu v Kninu grozi policijski pregon (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu grozi kazenska ovadba zaradi vzklika "za dom" na včerajšnjem koncertu v Kninu, na katerega mu je občinstvo odgovorilo "spremni" (pripravljeni v slovenskem jeziku).

Hrvaška policija trenutno še pregleduje posnetke z včerajšnjega koncerta in ugotavlja, ali obstaja podlaga za pregon pevca zaradi kršenja javnega reda in miru, poroča spletni portal sibenik.in.

Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu ni bilo Na koncertu, s katerim se je v sredo zvečer končalo praznovanje 20. obletnice operacije Nevihta, se je zbralo 90 tisoč ljudi, dogodek pa so pričakovano spremljale ustaške parole in zastave.

Hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu ni bilo, čeprav so jo organizatorji pričakovali, sta pa med drugim prišla njen mož in predsednik HDZ Tomislav Karamarko. Koncert se je začel z baklami ter ob ustaških vzklikih "za dom spremni" in "ubij Srbina". Policija je zaznala šest prekrškov, od tega sta bila dva povezana z nošenjem kap in zastav z ustaškimi znaki.

Tudi v Srbiji ni šlo brez nacionalističnih izpadov V Srbiji in Republiki srbski so se medtem Nevihte, ki jo vidijo kot največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni, saj naj bi bilo takrat s hrvaških tal pregnanih 200 tisoč Srbov, v sredo spominjali z žalostjo. Tokrat so prvič tudi zaznamovali dan spomina na trpljenje in pregon Srbov, ki so ga razglasili ob letošnji okrogli obletnici operacije.

In tudi v Srbiji pri tem ni šlo brez nacionalističnih izpadov. Srbska radikalna stranka (SRS) je namreč pripravila protest pred hrvaškim veleposlaništvom v središču Beograda, na katerem je kakih 300 funkcionarjev ter privržencev SRS zažigalo hrvaške zastave in sporočalo, da ne bodo nikoli priznali "neodvisne hrvaške ustaške države".

Hrvaška z diplomatsko noto nad zažiganje hrvaške zastave Hrvaško zunanje ministrstvo je že protestiralo pri odpravnici poslov na srbskem veleposlaništvu v Zagrebu Bosi Prodanović zaradi zažiga hrvaške zastave v Beogradu. Zahtevali so, naj Beograd čim prej sproži postopke proti odgovornim. Zaradi dogajanja v Kninu pa je pri hrvaški protestirala srbska vlada.

Ne spreglejte