Hrvaškemu pevcu Thompsonu po koncertu v Kninu grozi policijski pregon (video)

Pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu grozi kazenska ovadba zaradi vzklika "za dom" na včerajšnjem koncertu v Kninu, na katerega mu je občinstvo odgovorilo "spremni" (pripravljeni v slovenskem jeziku).
Hrvaškemu pevcu Thompsonu po koncertu v Kninu grozi policijski pregon (video)

Hrvaška policija trenutno še pregleduje posnetke z včerajšnjega koncerta in ugotavlja, ali obstaja podlaga za pregon pevca zaradi kršenja javnega reda in miru, poroča spletni portal sibenik.in.

Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu ni bilo Na koncertu, s katerim se je v sredo zvečer končalo praznovanje 20. obletnice operacije Nevihta, se je zbralo 90 tisoč ljudi, dogodek pa so pričakovano spremljale ustaške parole in zastave.

Hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na koncertu ni bilo, čeprav so jo organizatorji pričakovali, sta pa med drugim prišla njen mož in predsednik HDZ Tomislav Karamarko. Koncert se je začel z baklami ter ob ustaških vzklikih "za dom spremni" in "ubij Srbina". Policija je zaznala šest prekrškov, od tega sta bila dva povezana z nošenjem kap in zastav z ustaškimi znaki.

Tudi v Srbiji ni šlo brez nacionalističnih izpadov V Srbiji in Republiki srbski so se medtem Nevihte, ki jo vidijo kot največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni, saj naj bi bilo takrat s hrvaških tal pregnanih 200 tisoč Srbov, v sredo spominjali z žalostjo. Tokrat so prvič tudi zaznamovali dan spomina na trpljenje in pregon Srbov, ki so ga razglasili ob letošnji okrogli obletnici operacije.

In tudi v Srbiji pri tem ni šlo brez nacionalističnih izpadov. Srbska radikalna stranka (SRS) je namreč pripravila protest pred hrvaškim veleposlaništvom v središču Beograda, na katerem je kakih 300 funkcionarjev ter privržencev SRS zažigalo hrvaške zastave in sporočalo, da ne bodo nikoli priznali "neodvisne hrvaške ustaške države".

Hrvaška z diplomatsko noto nad zažiganje hrvaške zastave Hrvaško zunanje ministrstvo je že protestiralo pri odpravnici poslov na srbskem veleposlaništvu v Zagrebu Bosi Prodanović zaradi zažiga hrvaške zastave v Beogradu. Zahtevali so, naj Beograd čim prej sproži postopke proti odgovornim. Zaradi dogajanja v Kninu pa je pri hrvaški protestirala srbska vlada.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano