Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
17.11

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška naložbe

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 17.11

1 leto, 3 mesece

Hrvaška se bo lotila nečesa, česar Slovenija ne stori

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška vlada želi spodbuditi tuja vlaganja. Zato naj bi tujim vlagateljem v zameno za naložbe ponudila državljanstvo. Za zdaj podobnih zamisli v Sloveniji ni.

Podeljevanje državljanstev ali vsaj lažja pot do državljanstva oziroma vizumov v zameno za vlaganja je nekaj, kar najdemo v številnih državah. Malta in do pred kratkim Kanada sta omogočili (lažjo) pridobitev državljanstva, številne države tujim vlagateljem – zlasti kitajskim in indijskim – ponujajo vizume (ZDA, Velika Britanija, Portugalska, Španija …). V Sloveniji med strankami ni navdušenja za spremembe zakonodaje V Sloveniji pred volitvami nobena od strank ni zagovarjala spremembe zakonodaje v smeri lažjega pridobivanja vizumov ali državljanstev za tuje vlagatelje. Prav nasprotno je v naši južni sosedi. Kot piše v svojem sporočilu ljubljanski Inštitut za strateške rešitve (ISR), si hrvaška vlada na različne načine trudi ponovno zagnati gospodarstvo, ki se iz krize ne more izkopati že pet let. Podatki so še toliko bolj skrb vzbujajoči, ker naj bi BDP tudi v drugem tromesečju letošnjega leta zabeležil negativno rast. Če je to res, uradni podatki bodo objavljeni konec tega tedna, bo to že deveto zaporedno četrtletje, ko bo hrvaško gospodarstvo zabeležilo padec gospodarske aktivnosti. To je predvsem posledica pomanjkanja tujih neposrednih naložb, padca industrijske proizvodnje, visoke stopnje brezposelnosti in posledično nizke domače potrošnje.

Naša južna soseda nujno potrebuje tuje naložbe Različne spodbude, ki bi v državo privabile tuji kapital, so zato po oceni ISR več kot dobrodošle. Tuje neposredne naložbe so namreč ključni pogoj za okrevanje hrvaškega gospodarstva. Zadnja spodbuda, ki jo namerava vpeljati hrvaška vlada, se nanaša na podeljevanje državljanstva potencialnim vlagateljem.

Odločitev o dodelitvi državljanstva je stvar države in ni urejena s kakršnokoli direktivo EU, morebitna uvedba takšne spodbude za tuje vlagatelje pa ni presenečenje, saj gre za trend, ki ga vpeljuje vedno več držav.

Ne spreglejte