SiolNET. Novice Svet
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška podjetja brez pomoči, če ne bodo imela cepljenih 70 odstotkov delavcev

2,13

termometer

Hrvaška covid-19
Foto: Reuters

Predstavniki hrvaške vlade, sindikatov in delodajalcev so danes dosegli dogovor o modelu nadaljevanja plačevanja državnih covidnih podpor podjetjem. Da bi podjetje še naprej prejemalo podporo, mora imeti najmanj 70 odstotkov cepljenih delavcev. Za preostala podjetja, ki so deležna podpore, bo višina zneska proporcionalna številu cepljenih delavcev.

Po današnjem srečanju hrvaških socialnih partnerjev je pred novinarje prvi stopil glavni direktor hrvaškega združenja delodajalcev (HUP) Damir Zorić, ki je potrdil, da so dosegli dogovor o pragu najmanj 70 odstotkov cepljenih delavcev.

Meni, da bodo v večini podjetij, ki so bila doslej upravičena do covidne podpore za ohranitev delovnih mest, dosegli potrebnih 70 odstotkov cepljenih delavcev. V tem primeru bi vsi delavci v posameznem podjetju imeli pravico do državnih podpor, ki pomenijo minimalno plačo in plačane prispevke za vsakega delavca. Drugi upravičenci, ki jim je epidemija bistveno ohromila poslovanje, bodo dobili podporo proporcionalno glede na število cepljenih delavcev, je dejal Zorić.

Hrvaška policija Novice Na Pagu zaradi pretepa kazensko ovadili dva mlada Slovenca

Podobni ukrepi tudi za javni sektor

Zagreb, trg bana Jelačića Foto: Bojan Puhek Hrvaški minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Josip Aladrović je po današnjem srečanju povedal, da bodo sprejeli podobne ukrepe tudi za javni sektor.

V sindikatih so prepričani, da dosežni dogovor ne bo pospešil dinamike cepljenja, ker so do covidne podpore upravičena podjetja, v katerih je zaposlenih približno 110 tisoč delavcev. Na Hrvaškem se še vedno ni cepilo več kot dva milijona ljudi, je povedal predsednik neodvisnega sindikata znanosti in visokega izobraževanja Vilim Ribić. Menil je, da se Hrvaška ne bo mogla izogniti uvajanju obveznega cepljenja.

štorklja Malena Trendi Konec velike ljubezenske zgodbe: poginila je štorklja Malena #video

Nizka precepljenost na ministrstvih

Hrvaški mediji so danes poročali, da je najmanj cepljenih na ministrstvu za zdravje, ki je pristojno za kampanje za cepljenje in koordinacijo cepljenja. Minister za zdravje Vili Beroš je potrdil, da je cepivo proti covidu prejelo manj kot 35 odstotkov zaposlenih na ministrstvu, ki ga vodi.

V večini preostalih hrvaških ministrstev se odstotek cepljenih giblje med 40 in 55. Največ cepljenih je na sedežu hrvaške vlade, okoli 70 odstotkov, sledijo zunanje ministrstvo s 66 odstotki ter ministrstvi za finance in za kulturo in medije, kjer je cepljenih približno 60 odstotkov zaposlenih, je danes objavil Jutarnji list. Na ministrstvih in v vladi je zaposlenih približno 17 tisoč ljudi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da ne nameravajo uveljaviti obveznega cepljenja za vse državljane. V torek je potrdil, da na vladi razmišljajo o uvajanju obveznega cepljenja za zaposlene v zdravstvu, izobraževanju in socialnem varstvu.

Na Hrvaškem so do danes cepili 38,5 odstotka prebivalstva oziroma 46,3 odstotka polnoletnih državljanov. Precepljenih je 39,2 odstotka polnoletnih prebivalcev, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija z vsaj enim odmerkom cepili med 50 in 55 odstotkov odraslih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin