Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
13.42

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

direktor Gašpar Gašpar Mišič

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 13.42

5 let

Hrvaška lani imela svojega Gašparja Gašparja Mišiča

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija se že nekaj dni ukvarja z naskokom Gašparja Gašparja Mišiča na mesto direktorja Luke Koper. Lani je bila na Hrvaškem podobna zgodba s političnim ozadjem pri imenovanju prvega moža Luke Reka.

Junija lani je na vrhu reške luke Denisa Vukorepa nasledil Vedran Devčić. Hrvaški mediji so se razpisali o kadriranju vladajoče SDP premierja Zorana Milanovića, saj je Devčić mož Ane Komparić Devčić, članice SDP, ki sedi v saboru. Devčić je bil tudi direktor družinskega podjetja Eurodelta, ki je bilo v finančnih težavah, poslovalo pa je tudi z reško luko pri nakupovanju in vzdrževanju viličarjev, prikolic in druge luške opreme. Kljub sumom o političnem nepotizmu, nasprotju interesov in strankarskem kadrovanju je bil med 11 kandidati, med njimi je bil tudi tedaj še aktualni direktor Vukorepa, izbran Devčić. In to čeprav, podobno kot Gašpar Mišič, ni imel nobenih izkušenj z vodenjem luke oziroma je bil brez poslovnega ugleda v tej branži.

Pravno-formalno je Devčić izpolnjeval pogoje razpisa – visoka strokovna usposobljenost pomorsko-prometne, pravne, ekonomske ali tehnične smeri, petletne delovne izkušnje na vodstvenih mestih, aktivno znanje angleščine, predlog programa dela in predlog strukture podjetja ter priložen življenjepis. Ob tem so hrvaški mediji poudarili, da so vodstvene izkušnje Devčića predstavljale njegovo vodenje že omenjenega družinskega podjetja, ki nikoli ni zaposlovalo več kot 20 ljudi.

Pogled v življenjepise vodilnih mož (in žene) luk v Rotterdamu, Hamburgu in nam bližnjem Trstu kažejo, da imajo ti precej več izkušenj v branži. Marina Monassi, od januarja 2011 prva dama luke v Trstu, je pred tem že en mandat vodila luko, v kateri je bila od leta 1994 do 2006, izkušnje pa si je pred tem med drugim nabirala še na ministrstvu pomorske trgovine. Diplomirana biologinja je bila tudi podpredsednica odbora direktorjev Zagrebačke banke ter v različnih odborih banke UniCredit.

Prvi mož ene največjih luk na svetu v Rotterdamu Hans Smits, ki je na tem mestu od januarja 2005, z začetkom naslednjega leta pa se poslavlja, si je vodstvene izkušnje nabiral na vodilnih položajih univerze v Rotterdamu, letališču v Haagu, mestni hiši v Rotterdamu ter različnih podjetjih. Njegov naslednik Allard Castelein je veteran naftne industrije, trenutno podpredsednik okoljskega oddelka Shella, kjer je zaposlen od leta 1987.

Klaus-Dieter Peters, ki je na čelu luke v Hamburgu že deset let, je kariero začel leta 1974 v različnih mestih na Bližnjem in Daljnem vzhodu ter v Srednji in Južni Ameriki. Več let je bil zaposlen v podjetju Schenker na vodstvenih položajih, kjer je bil med drugim odgovoren za promet po Evropi in logistiko. Svojo poklicno pot pri Schenkerju je končal kot ladijski agent.

Ne spreglejte