Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
9.53

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

7

Natisni članek

Hrvaška Istra rušenje hiš črna gradnja gradnja Istra

Četrtek, 23. 2. 2023, 9.53

1 leto, 2 meseca

Hrvaška Istra: začenja se rušenje nelegalnih objektov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

7

Istra Rovinj | Ocenjujejo, da je v Istri skoraj 50 tisoč nezakonito zgrajenih objektov. Samo na območju Mandriola je bilo prejšnji teden zaprtih 14 gradbišč, mesto Vodjan pa je izdalo odločbe za rušenje. | Foto Getty Images

Ocenjujejo, da je v Istri skoraj 50 tisoč nezakonito zgrajenih objektov. Samo na območju Mandriola je bilo prejšnji teden zaprtih 14 gradbišč, mesto Vodjan pa je izdalo odločbe za rušenje.

Foto: Getty Images

V Istri se čez dva tedna začenja rušenje nelegalno zgrajenih objektov. Stranke so bile obveščene, odločbe izdane, prvi so na vrsti objekti na območju Umaga, Ližnjana in Rovinja, poroča portal morski.hr. 

"Na območju Istre bo odstranjenih 14 objektov. Od tega so trije na območju Umaga, pet jih je na območju Rovinja, šest pa jih spada na območje Ližnjana," je za Dnevnik Nova TV povedal državni inšpektor Andrija Mikulić.

Inšpektorat: To je šele začetek! 

V zadnjih desetih dnevih je bilo na območju okoli mesta Vodjan zaprtih 45 gradbišč, pri čemer si inšpektorat izdatno pomaga z letalniki, ki iz zraka zajamejo vsak centimeter ozemlja.

"Posnetke letnika nato primerjamo s številkami iz katastra in posnetki. Tako preverjamo, ali so se na kaki parceli pojavile spremembe," je pojasnil Mikulić. 

UMag
Novice Župan Umaga napovedal vojno slovenskim črnograditeljem

Prejšnji teden so v Istro prispeli še štirje gradbeni inšpektorji, ki skupaj s komunalnim redarstvom prečesavajo teren.

"Izdanih je več kot 20 odločb za rušenje. Čakamo na povratnice, v osmih dneh od prejema pa gremo na teren, da preverimo položaj. Če objekt ni odstranjen, sprožimo upravni postopek," je postopek opisal Edi Pastrovicchio, župan občine Vodjan.

V Istri je 50 tisoč nelegalno zgrajenih objektov

Menijo, da je v Istri skoraj 50 tisoč nezakonito zgrajenih objektov. Samo na območju Mandriola je bilo prejšnji teden zaprtih 14 gradbišč, mesto Vodjan pa je izdalo odločbe za rušenje.

Na območju Vodnjana je več kot tri tisoč nelegalnih zgradb, mesto pa se je odločilo temu napraviti konec in nezakonite gradbince kaznovati. Tako je od začetka leta komunalno redarstvo sestavilo 300 zapisnikov o nezakoniti gradnji.

Novice Hrvaška v dveh letih rešila 40 odstotkov vlog za legalizacijo črnih gradenj

Inšpektorji in redarji vsakodnevno izvajajo nadzore na terenu.  

Redarstvo je zabeležilo več objektov, na katerih so bila v zadnjih dneh opravljena dela, da bi bilo videti, kot da so pravzaprav trdne in zidane zgradbe. Trenutno je priljubljeno pokrivanje počitniških prikolic ali mobilnih hiš z izolacijskim materialom in dekorativnim pročeljem, vendar je bilo ogromno teh objektov dokumentiranih že prej, zato je zelo preprosto preveriti status zgradbe, pišejo na morski.hr.

Gradilo se je brez milosti

V Istri imajo že zadnjih 20 letih težave z nezakonitimi gradnjami. Brez dovoljenj se je gradilo povsod, na skoraj vseh delih istrske obale, tudi na zaščitenih območjih. Za to še nihče ni bil kaznovan, piše morski.hr.

"Začeli smo izdajati kazenske ovadbe, saj nam drugega ni preostalo. Upamo, da bomo vsaj na svojih zaščitenih območjih ustavili nelegalno gradnjo in da bo nekdo nosil odgovornost," poudarja Silvia Buttignoni, direktorica JU Natura Histrica. V tej ustanovi tudi opozarjajo, da je sistem mnogo preblag, da bi ustavil nelegalno gradnjo.

"Če država ali državni inšpektorat nima dovolj inšpektorjev, naj pristojnosti predajo na regionalno in lokalno raven. Prepričan sem, da bomo znali pravilno postopati. Vsekakor bi bilo treba spremeniti zakonodajo glede kaznovanja nezakonite gradnje," je opozoril Boris Miletić, nekdanji župan Pulja.

V stranki Istrski demokratski sabor (IDS) ter nekaterih istrskih mestih in občinah so odločni v boju proti nezakoniti gradnji. Odprli so spletno mesto nelegitimno.hr, kjer si je mogoče ogledati število nelegalnih gradenj in jih tudi prijaviti.

Ljubljana nepremičnine stanovanja gradbeništvo
Novice Poenostavljen postopek legalizacije črnih gradenj
Novice Zakaj bi črnograditelji sploh plačali za legalizacijo črne gradnje? #video
Ne spreglejte