Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
19.27

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

3

Natisni članek

legalizacija inšpekcija črnograditelji črna gradnja

Četrtek, 26. 10. 2017, 19.27

6 let, 5 mesecev

Zakaj bi črnograditelji sploh plačali za legalizacijo črne gradnje? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

3

Poslanci so v teh dneh sprejeli novo zakonodajo, ki črnograditeljem omogoča lažjo legalizacijo črnih gradenj. Številni, ki so svoje hiše pred letom 1998 zgradili brez ustreznih dovoljenj, bodo črne gradnje zdaj brez težav legalizirali. Ker zakon ne predvideva končnega roka za legalizacijo in ker se inšpektorji ukvarjajo predvsem z novogradnjami, se pojavlja vprašanje, zakaj bi kršitelji sploh plačali za legalizacijo.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Koprski uradnik Sead Muharemović se je v središču medijske pozornosti znašel zato, ker je črnograditelj, ki odloča o gradbenih dovoljenjih. Njegova črna gradnja je v resnici prijavljena, a hkrati je brez ustreznih dovoljenj.

"Zakaj nisem še danes legaliziral črne gradnje? Ker mi moje finančne zmožnosti tega ne omogočajo," je v pogovoru za oddajo Planet Danes na Planet TV povedal Muharemović.

Uradniku njegove črne gradnje ni treba legalizirati, ker ga pri tem ne priganja noben rok. S spremenjeno gradbeno zakonodajo pa bi bilo lukenj v zakonodaji lahko še več.


Preberite še: 

-> Črna gradnja koprskega uradnika: ministrica Majcnova in prva gradbena inšpektorica Hržica gledata stran

-> Dela v javni upravi, doma črnograditelj: nadrejeni ne vidijo nepravilnosti #video

-> Uradnik, ki izdaja gradbena dovoljenja, je solastnik črne gradnje #video

 


Obisk inšpektorjev pri črnograditeljih je malo verjeten

Sekretarka na ministrstvu za okolje Sabina Jereb pojasnjuje, da je legalizacije objektov pred letom 1968 omogočal že stari zakon. "Zdaj pa novi zakon dodaja možnost, da se legalizirajo tudi objekti, zgrajeni pred 1. januarjem 1998," razlaga.

Lastnik objekta bo moral vložiti zahtevo za izdajo odločbe. Ko bo poravnal še komunalne prispevke ter nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora, bo njegova gradnja zakonita. Ocene, koliko ljudi bo sedaj vložilo prošnjo za dovoljenje, na ministrstvu nimajo.

In kaj se bo zgodilo s črnograditelji, ki svojih objektov ne bodo prijavili? "Če po tej določbi zakona ne bodo pridobili odločbe, se bo žal štelo, da je njihova gradnja še naprej nelegalna," pojasnjuje Jerebova.

Najslabše, kar se lahko črnograditeljem zgodi v tem primeru, je obisk inšpektorjev. Ta je kljub okrepitvam, ki jih predvideva novi zakon, bolj malo verjeten.

Ne spreglejte