Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
7.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sirija napad ZDA Velika Britanija

Četrtek, 29. 8. 2013, 7.19

8 let, 5 mesecev

Hollande: Svet mora ukrepati, da ustavi vse hujše nasilje v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Rusija bo v prihodnjih dneh v vzhodno Sredozemlje poslala vojaški ladji, Velika Britanija pripravlja vojaške lovce, ZDA pa so medtem sporočile, da so Sirijo pripravljene napasti tudi brez zaveznikov.

Svet mora ukrepati, da ustavi vse hujše nasilje v Siriji, je dejal francoski predsednik Francois Hollande. Po srečanju z vodjo opozicijske Sirske nacionalne koalicije Ahmedom Asijem al Džarbo je tudi ponovil, da je Francija opoziciji pripravljena nuditi "vso svojo pomoč".

"Francija bo nudila politično podporo kot tudi humanitarno in zdravniško pomoč" "Treba si je prizadevati za politično rešitev, a do tega bo prišlo le, če bo (Sirska nacionalna) koalicija sposobna tvoriti alternativo ter če bo mednarodna skupnost sposobna ustaviti vse hujše nasilje, pri čemer je napad s kemičnim orožjem le ponazoritev tega," je dejal.

Ponovil je, da bo Francija nudila "vso svojo pomoč, vso svojo politično podporo in tudi humanitarno in zdravniško pomoč" opoziciji, ni pa omenil morebitnega povečanja vojaške pomoči največji sirski opozicijski skupini, Sirski nacionalni koaliciji, kar je obljubil v začetku tedna.

Džarba: Zahod mora Asada privesti pred Mednarodno kazensko sodišče Džarba je medtem dejal, da napad s kemičnim orožjem, ki je po navedbah opozicije terjal več kot 1000 življenj, "ne sme ostati nekaznovan". Prisegel je h "kaznovanju" sirskega predsednika Bašarja al Asada in njegovega "stroja za ubijanje". Pred tem je v pogovoru za časnik Le Parisien dejal, da mora Zahod Asada privesti pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

Rusija pa bo v prihodnjih dneh v vzhodno Sredozemlje poslala vojaški ladji, so pred tem sporočili iz ruskega generalštaba. Gre za raketno križarko in protipodmorniško ladjo. Do napotitve prihaja, medtem ko se Zahod ob nasprotovanju Rusije pripravlja na morebitno vojaško posredovanje v Siriji.

Pomorskim silam v Sredozemlju se bo pridružila še ena raketna križarka "Dobro znana situacija v vzhodnem Sredozemlju kliče po nekaj spremembah v naših pomorskih silah," je dejal vir v generalštabu ruske vojske. Na območju se bo tamkajšnjim silam "v prihodnjih dneh" najprej pridružila protipodmorniška ladja in kasneje še raketna križarka Moskva, ki je trenutno na severu Atlantskega oceana, je napovedal vir.

Poleg tega se bo ruskim pomorskim silam v Sredozemlju jeseni pridružila še ena raketna križarka, ki bo nadomestila eno od velikih protipodmorniških ladij. Ruski mediji sicer navajajo visokega predstavnika mornariškega poveljstva, ki je dejal, da spremembe v njihovih silah v regiji niso povezane s trenutnimi napetostmi glede Sirije in jih je označil za "načrtovano rotacijo".

Rusija: Načrti za napad na Sirijo "izziv" za ustanovno listino ZN Pozivi k vojaškemu posredovanju so "jasen izziv" za ustanovno listino ZN, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Rusija, ki že poltretje leto konflikta v Siriji podpira sirski režim, naj bi po pričakovanjih sicer blokirala kakršnokoli resolucijo Varnostnega sveta ZN, katere cilj bi bil kaznovati režim za domnevni kemični napad.

"Načrti za vojaški napad na Sirijo s strani nekaj držav so jasen izziv za ključna določila ustanovne listine ZN in druge norme mednarodnega prava," izjava navaja besede namestnika zunanjega ministra Genadija Gatilova na sredinem srečanju z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom v Haagu.

Velika Britanija v bazo na Cipru poslala reaktivce Velika Britanija je v svojo bazo Akrotiri na Cipru poslala šest reaktivnih letal RAF Typhoon. Poteza je namenjena zaščiti britanskih interesov v luči zaostrovanja napetosti v zvezi s Sirijo, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Letala ne bodo sodelovala v nobeni neposredni vojaški akciji proti Siriji, je zagotovilo ministrstvo. Gre zgolj za "previdnostni ukrep", namenjen zaščiti interesov Velike Britanije in njenih vojaških baz v času "povečanih napetosti v širši regiji", so zapisali v izjavi.

ZDA so pripravljene napasti Sirijo tudi brez zaveznikov Tiskovna predstavnica State Departmenta pa je pred tem sporočila, da so ZDA pripravljene tudi same napasti Sirijo, potem ko se je britanska vlada odločila, da bo z ukrepanjem počakala na preiskovalce ZN.Britanka vlada je namreč sporočila, da namerava z morebitnim ukrepanjem počakati dokler preiskovalci ZN ne bodo poročali o okoliščinah napada s kemičnim orožjem, ki se je pretekli teden zgodil v predmestju Damaska.

Odločitev britanske vlade o čakanju na poročilo, kar lahko traja več dni ali tednov, in napoved, da bo London potem od Varnostnega sveta zahteval resolucijo, ki bi odobrila napad, je malce pomirila strahove, da bo do vojaškega posredovanja v Siriji prišlo že kmalu.

Al Asad vztraja, da se bo Sirija branila pred vsakim napadom "Sirija se bo branila pred vsakim napadom in grožnje bodo le okrepile njeno zavezanost svojim načelom in neodvisnosti," je dejal sirski predsednik Al Asad, ki je v Damasku sprejel delegacijo jemenskih politikov.

Sirski predsednik je v izjavah, ki jih je predvajala državna televizija, zatrdil tudi, da je Sirija "odločena izkoreniniti terorizem, ki ga podpirata Izrael in zahodne države". To naj bi te počele z namenom "razdeliti regijo, razkosati in podrediti si njene narode", je dejal. "Ljudje so zagotovilo za zmago in prav to se dogaja v Siriji," je še dodal Asad, čigar režim že ves čas konflikta v državi upornike označuje za teroriste.

Ne spreglejte