Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
18.46

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Združeni narodi podnebne spremembe globalno segrevanje Antonio Guterres

Sreda, 5. 6. 2024, 18.46

2 tedna

Guterres: Vpliv človeštva na podnebje je kot meteor, ki je uničil dinozavre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Antonio Guterres | "Bitka za 1,5 stopinje bo dobljena ali izgubljena v 20-ih letih 21. stoletja pod nadzorom današnjih voditeljev. Vse je odvisno od odločitev, ki jih bodo ti voditelji sprejeli zlasti v naslednjih 18 mesecih," je opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. | Foto Reuters

"Bitka za 1,5 stopinje bo dobljena ali izgubljena v 20-ih letih 21. stoletja pod nadzorom današnjih voditeljev. Vse je odvisno od odločitev, ki jih bodo ti voditelji sprejeli zlasti v naslednjih 18 mesecih," je opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Foto: Reuters

Vpliv človeštva pri uničujočem segrevanju planeta je primerljiva z meteorjem, ki je uničil dinozavre, je danes dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres in ponovno pozval k ukrepanju za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. Prav tako je države pozval, naj prepovejo oglaševanje podjetij, ki proizvajajo fosilna goriva.

Tako kot meteor, ki je izbrisal dinozavre, imamo tudi mi prevelik vpliv. V primeru podnebja nismo dinozavri. Mi smo meteor. Nismo le v nevarnosti. Mi smo nevarnost," je Guterres izjavil v ameriškem naravoslovnem muzeju v New Yorku.

Spomnil je, da je služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus danes uradno potrdila, da je bil letošnji maj najbolj vroč maj v zgodovini meritev. S tem je maj postal že dvanajsti zaporedni mesec z rekordno visokimi temperaturami, je pojasnil in znova pozval k usklajenemu globalnemu ukrepanju za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

"Bitka za 1,5 stopinje bo dobljena ali izgubljena v 20-ih letih 21. stoletja"

Prav tako je dejal, da je Svetovna meteorološka organizacija (WMO) danes poročala o 80-odstotni verjetnosti, da bo povprečna globalna letna temperatura vsaj v enem od naslednjih petih let presegla mejo 1,5 stopinje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Bitka za 1,5 stopinje bo dobljena ali izgubljena v 20-ih letih 21. stoletja pod nadzorom današnjih voditeljev. Vse je odvisno od odločitev, ki jih bodo ti voditelji sprejeli zlasti v naslednjih 18 mesecih," je opozoril.

Generalni sekretar ZN je ponovno zahteval, da najrazvitejše države do leta 2030 postopno opustijo rabo premoga, do leta 2035 pa zmanjšajo porabo nafte in plina za 60 odstotkov. | Foto: Shutterstock Generalni sekretar ZN je ponovno zahteval, da najrazvitejše države do leta 2030 postopno opustijo rabo premoga, do leta 2035 pa zmanjšajo porabo nafte in plina za 60 odstotkov. Foto: Shutterstock

Ob tem je države pozval, naj prepovejo oglaševanje podjetij, ki proizvajajo fosilna goriva, kot so to mnoge države že storile za izdelke, ki škodujejo zdravju ljudi, kot je denimo tobak. Hkrati je pozval k uvedbi davka na dobiček podjetij, ki proizvajajo fosilna goriva, za financiranje boja proti globalnemu segrevanju.

 

Ne spreglejte