SiolNET. Novice Svet
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Guaidoja odstavili s položaja predsednika venezuelskega parlamenta

0,94

termometer

Juan Guaido |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Venezuelske oblasti so vodjo venezuelske opozicije Juana Guaidoja odstavile s položaja predsednika parlamenta. Guaidoju, ki ga je kot začasnega predsednika države priznalo več kot 50 držav, so zaradi suma korupcije tudi za 15 let prepovedali, da bi bil izvoljen na javno funkcijo. Guaido je sporočil, da teh odločitev oblasti ne priznava.

Glavni revizor v Venezueli Elvis Amoroso, zadolžen za nadzor preglednosti oblasti v državi, je za državno televizijo pojasnil, da je Juanu Guaidoju prepovedal opravljanje vseh izvoljivih funkcij za najdaljše obdobje, ki ga predvideva zakon.

Po besedah Amorosa Guaido v svojih izjavah o premoženju ni pojasnil nekaterih izdatkov v Venezueli in tujini, pri čemer naj bi porabljal denar, ki naj bi ga dobil iz drugih držav. "Opravil je več kot 91 potovanj v skupni vrednosti več kot 310 milijonov bolivarjev (trenutno okoli 94.000 dolarjev), ne da bi pojasnil, od kod izvira ta denar," je dejal Amoroso.

Guaidoja odstavitve ne priznava

Guaido je v odzivu sporočil, da odstavitve in prepovedi izvolitve na javno funkcijo ne priznava, prav tako ne priznava Amorosa. "On ni glavni revizor ... Parlament je edini, ki lahko imenuje glavnega revizorja," je poudaril Guaido.

Tudi ZDA, ki veljajo ze eno glavnih Guaidojevih zaveznic, so danes sporočile, da ne priznavajo odločitve venezuelskega režima. "To je absurdno," je izpostavil tiskovni predstavnik State Departmenta Robert Palladino.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin