Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija stavka

Sreda, 12. 6. 2013, 10.35

8 let

Grški novinarji zaradi zaprtja javne radiotelevizije stavkajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po presenetljivi odločitvi grške vlade, da začasno ustavi delovanje javne radiotelevizije ERT, so začeli stavkati vsi grški novinarji.

Od jutra dalje na grških radijih in televizijskih postajah ni več novic. Medtem pa je Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) grško vlado pozvala, naj prekliče zaprtje ERT.

"Stavkali bomo tako dolgo, dokler vlada ne bo preklicala zaprtja," je povedal predsednik združenja atenskih časopisnih urednikov Dimitris Trimis. Zaradi stavke v četrtek tudi ne bodo izšli časopisi.

V noči na danes so druga za drugo prenehale oddajati postaje javne televizije, oddajati pa so prenehale tudi radijske postaje. Pred tem je grško finančno ministrstvo sporočilo, da ERT ne obstaja več.

Kljub temu so danes zjutraj uslužbenci ERT ostali v poslopju in protestno oddajajo prek spleta. Pri tem so ostro kritizirali odločitev vlade. Po navedbah sindikata, ki zastopa uslužbence ERT, bo službo izgubilo 2656 ljudi.

Podpora ERT pa medtem prihaja tudi od grških izseljencev v tujini, saj je ERT pomembna vez z domovino. Zaprtje javne radiotelevizije je ostro kritizirala tudi Grška pravoslavna cerkev, ki je sporočila, da je bilo več tisoč zaposlenih "žrtvovanih" za desetletja slabega vodenja.

Ostro se je odzvala tudi grška opozicija. Grški opozicijski voditelj Aleksis Cipras bo danes grškega predsednika Karolosa Papuliasa prosil, naj ne podpiše odredbe za zaprtje ERT. Poleg tega zaprtju nasprotujejo tudi nekatere koalicijske partnerice.

Po navedbah vlade je sicer v načrtu, da se v prihodnjih mesecih vzpostavi nov okvir za ERT v manjšem obsegu, ki bi zaposloval približno 1000 ljudi.

Medtem pa je v torek EBU pozvala grško vlado k preklicu zaprtja ERT, saj da je to velik udarec za neodvisnost medijev. EBU je v sporočilu izrazila osuplost v imenu celotne evropske skupnosti javnih medijev.

"Obstoj javnih medijev in njihove neodvisnosti od vlade leži v srcu demokratičnih družb. Zato bi morale biti spremembe sistema javnih medijev predmet javne demokratične razprave v parlamentu in ne bi smele temeljiti na odločitvi dveh vladnih ministrov," se glasi sporočilo EBU.

Ne spreglejte