Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2015,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija Aleksis Cipras

Nedelja, 21. 6. 2015, 18.00

8 let

Grčiji se izteka čas: Atene z novim predlogom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grški premier Aleksis Cipras je danes v telefonskem pogovoru nemški kanclerki, francoskemu predsedniku in predsedniku Evropske komisije predstavil nove predloge za rešitev dolžniške krize v Grčiji.

Grčija in posojilodajalci imajo na voljo le še devet dni, da se dogovorijo o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč ter izognejo bankrotu. Naslednji teden bo tako odločilen. Usklajevanja potekajo ves čas. V ponedeljek okoli poldneva se najprej sestanejo finančni ministri, nato sledi zvečer vrh območja evra.

"Dokler je čas, je upanje," je v petek dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, potem ko četrtkov sestanek finančnih ministrov držav v območju evra ni prinesel dogovora. Na potezi je torej Grčija - to je bilo glavno sporočilo upnikov konec minulega tedna. Poleg opozoril, naj se grške oblasti zresnijo, obnašajo odraslo in predstavijo verodostojne predloge.

Nov predlog iz Aten V ozračju takšnih sporočil in svaril je danes iz Aten prišla novica, da je grški premier Aleksis Cipras predstavil nove predloge za "vzajemno koristen dogovor" in "končno rešitev". Predstavil jih je nemški kanclerki Angeli Merkel, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju v telefonskem pogovoru. Odziva na predloge za zdaj ni bilo.

Sestanka evrskupine se bo predvidoma udeležil tudi slovenski finančni minister Dušan Mramor, na vrhu pa bo sodeloval tudi slovenski premier Miro Cerar.

Grki množično dvigujejo denar Medtem ko se čas za dogovor izteka, množično odteka denar iz grških bank. Po poročanju grških medijev so Grki le v petek dvignili do dve milijardi evrov s svojih računov. Konec minulega tedna se je ugibalo, da morda grške banke v ponedeljek ne bodo odprle vrat. Evropska centralna banka naj bi v ponedeljek tudi znova odločala o povečanju nujne likvidnostne pomoči grškim bankam.

Ne spreglejte