Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2016,
18.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Turčija migranti begunci

Petek, 1. 4. 2016, 18.23

6 let, 7 mesecev

V Grčiji pred začetkom vračanja Turčiji spopadi med migranti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Grčija migranti begunci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na grškem otoku Ios so morali v bolnišnico odpeljati tri migrante, potem ko je v tamkajšnjem migrantskem centru izbruhnil pretep med prebežniki. Amnesty International pa opozarja, da Turčija množično vrača begunce v Sirijo.

Grška policija je uporabila šok granate, da bi prekinila nasilje, ki je izbruhnilo sredi noči in povzročilo precejšnjo škodo v migrantskem centru Vial na Iosu.

Že v Pireju prišlo do spopadov med sirskimi in afganistanskimi prebežniki

Organizacija Zdravniki sveta je sporočila, da se je umaknila iz centra zaradi zaščite sodelavcev. Promigrantski aktivisti so sporočili, da so se težave začele v četrtek zvečer, ko je več migrantov želelo zapustiti center. Center Vial ima sicer zmogljivosti za 1.200 ljudi, pred izbruhom nasilja pa je bilo tam nastanjenih okoli 1.500 prebežnikov. Okoli 700 migrantov in beguncev danes sicer v spremstvu policije premeščajo v drug center na Iosu.

V četrtek zjutraj je že v Pireju prišlo do spopadov med sirskimi in afganistanskimi prebežniki v tamkajšnjem prepolnem migrantskem taboru, zaradi česar so morali osem migrantov odpeljati v bolnišnico.

V prvi pošiljki bodo v Turčijo vrnili 500 migrantov

Grčija se sicer trenutno pripravlja na začetek vračanja migrantov, ki so prečkali Egejsko morje in dosegli grške otoke, v Turčijo. Turški premier Ahmet Davutoglu je v četrtek potrdil, da bo Turčija migrante, ki so v Grčijo prispeli po 20. marcu, začela sprejemati v ponedeljek v skladu z dogovorom z EU za spopadanje z migrantsko krizo. Po neuradnih informacijah naj bi v prvi pošiljki v Turčijo vrnili 500 migrantov.

"Turčija množično vrača begunce v Sirijo"

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je danes opozorila, da Turčija množično vrača begunce v Sirijo. Nezakonita vračanja kažejo na usodne pomanjkljivosti dogovora med Turčijo in EU, sklenjenega sredi meseca, opozarja AI.

Kot so sporočili iz AI, nova raziskava, ki jo je organizacija izvedla v provincah na južni turški meji, kaže, da so turške oblasti skoraj vsak dan od sredine januarja zbirale in izganjale v Sirijo skupine po okrog sto Sircev.

Pretekli teden so raziskovalci AI zbrali številna pričanja o množičnih vračanjih iz province Hatay, s čimer se potrjuje praksa, ki v regiji velja za javno skrivnost. Vsa prisilna vračanja v Sirijo so nezakonita tako po turškem pravu kot tudi pravu EU in mednarodnem pravu, poudarjajo v AI.

"Turčija za sirske begunce ni varna država"

"V obupu, da bi zaprli meje, so voditelji držav EU namenoma prezrli preprosta dejstva: Turčija za sirske begunce ni varna država, pravzaprav iz dneva v dan postaja vse manj varna," je dejal direktor AI za Evropo in srednjo Azijo John Dalhuisen.

"Množična vračanja sirskih beguncev, ki smo jih zabeležili, osvetljujejo usodne pomanjkljivosti dogovora med EU in Turčijo. Gre za dogovor, ki ga lahko izvajajo le tisti, ki imajo kamen namesto srca, in tisti, ki rade volje ne upoštevajo mednarodnega prava," je dodal.

Koliko beguncev je Turčija že vrnila v Sirijo?

Kot opozarjajo v AI, dogovor EU-Turčija tlakuje pot takojšnjemu vračanju sirskih beguncev, ki so prispeli na grške otoke, v Turčijo na podlagi tega, da EU to državo priznava kot varno državo. V skladu z dogovorom naj bi se vračanje začelo v ponedeljek.

"Zelo verjetno se zdi, da je Turčija v zadnjih od sedmih do devetih tednih v Sirijo vrnila več tisoč beguncev. Če bo dogovor med EU in Turčijo stekel po načrtih, obstaja res velika nevarnost, da bo nekatere od tistih, ki jih bo EU poslala nazaj v Turčijo, doletela enaka usoda," je še podaril Dalhuisen.

Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje migrantov zadnje dni ostro kritizirale, prav tako pa so izbruhnili protesti migrantov v Grčiji. | Foto: Reuters Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje migrantov zadnje dni ostro kritizirale, prav tako pa so izbruhnili protesti migrantov v Grčiji. Foto: Reuters

Prve Sirce iz Turčije bodo prepeljali v Nemčijo

V okviru dogovora med EU in Turčijo bodo v ponedeljek prve Sirce iz taborišč v Turčiji prepeljali v Nemčijo, je danes potrdilo nemško notranje ministrstvo. Šlo bo večinoma za družine z otroki.

Tiskovni predstavnik ministrstva Tobias Plate je povedal, da gre za nekaj deset ljudi, ki jih bodo predvidoma sprejeli v mestu Friedland.

Dogovor med EU in Turčijo, sklenjen 18. marca, med drugim predvideva rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v Unijo. Po dogovoru naj bi v Turčijo vrnili do 72 tisoč sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72 tisoč Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, bo načelo eden za enega nehalo veljati.

Ne spreglejte