Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
20.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Grčija pomoč Evropska unija

Natisni članek

Torek, 18. 3. 2014, 20.31

8 let, 3 mesece

Grčija se je s trojko dogovorila o izplačilu novih 10 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Grčija je s predstavniki trojice posojilodajalcev dogovorila o izplačilu preostanka sredstev iz drugega programa pomoči državi. Novi varčevalni ukrepi naj ne bi bili več potrebni.

"Dolga pogajanja smo končali uspešno in vlada je enotno izpeljala svojo nalogo: državo spraviti iz krize," je v televizijskem nagovoru javnosti povedal grški premier Antonis Samaras. Z dogovorom naj bi v Atenah prišli do preostalih 10,1 milijarde evrov iz drugega programa pomoči Grčiji.

Grkom je sporočil, da jim ne bo treba prestati novega kroga varčevalnih ukrepov, a obenem evropski in mednarodni javnosti obljubil, da reformni zagon ne bo popustil, saj je treba nadaljevati modernizacijo države na jugu Balkanskega polotoka. Napovedal je, da bo na podlagi teh prizadevanj nastala "nova Grčija".

Pogajanja so s prekinitvami trajala od septembra lani Oglasil se je že tudi finančni minister Janis Sturnaras. Pogajanja s trojko – Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) – je označil za naporna, zadnjih sedem mesecev pa je bilo "zelo, zelo težkih, najtežjih do zdaj".

Pogajanja so s prekinitvami trajala od septembra lani. Podrobnosti dogovora Grčija s predstavniki trojke še spravlja na papir.

Samaras je sicer v svojem današnjem nagovoru Grkom povedal, da je del dogovora tudi pomoč najrevnejšim Grkom – število revnih in socialno izključenih se je v krizi močno povečalo – v višini 500 milijonov evrov.

Za te pol milijarde evrov se ne bo treba zadolževati, ampak bodo v Atenah temu namenili del primarnega proračunskega presežka za lani. Uradni podatki sicer še niso znani, a ta naj bi presegel milijardo evrov.

Znižanje socialnih prispevkov Prav tako je Samaras kot del prizadevanj za zniževanje izjemno visoke brezposelnosti v državi napovedal znižanje socialnih prispevkov, ki jih morajo plačati delojemalci. Znižali naj bi se za 3,9 odstotka.

Skupaj je trojka Grčiji doslej odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v vrednosti več kot 100 milijard evrov.

Ne spreglejte