SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodinjstva v EU-ju spet z višjimi računi za elektriko

1

termometer

Gospodinjstva v skoraj vseh članicah EU-ja so znova plačala več za uporabo električne energije, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V drugi polovici preteklega leta so se računi za elektriko v EU-ju zvišali še za 6,6 odstotka, pri tem pa so vključeni tudi davki. Cene goriv so v zadnjih šestih mesecih preteklega leta poskočile celo za 10,3 odstotka. Tako so gospodinjstva v EU-ju v povprečju plačala 19,7 centa za eno kilovatno uro, medtem ko je cena ene kilovatne ure v Nemčiji presegla 26,8 centa. V EU-ju pa so za elektriko največ odštela gospodinjstva na Danskem in na Cipru ter v Nemčiji.

Na severu cena elektrike pada V nasprotju s trendom pa so gospodinjstva na severu EU-ja priča padanju cen elektrike. Na Švedskem se je elektrika pocenila za približno pet odstotkov, na Norveškem, ki sicer ni članica EU-ja, pa je cena padla za približno deset odstotkov.

EU pa je pretekli teden že spregovoril o cenah elektrike in razkril, da razmišlja o omejitvi cen elektrike, s čimer bi zaščitili potrošnike in podjetja pred nadaljnjim poglabljanjem krize. Pričakuje se, da bo Evropska komisija do konca leta predstavila natančnejšo analizo dejavnikov, ki vplivajo na ceno elektrike, vendar pa so iz Bruslja sporočili, da ne želijo neposredno vplivati na tržno cenovno politiko, piše Deutsche Welle.

V Nemčiji visoke cene še kako izrazite Nemški potrošniki so občutili vso težo višje cene elektrike in dodatnih obdavčitev nemške vlade, medtem ko se država giblje po poti energijske tranzicije. Njihov cilj je, da bi v prihodnosti zamenjali jedrsko energijo in fosilna goriva z okolju prijaznimi obnovljivimi viri energije, kot sta vetrna in sončna energija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin