Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 4. 2012,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodišče

Sreda, 18. 4. 2012, 16.16

8 let

Glavni tožilec ICC nenapovedano v Libiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na nenapovedan obisk v Libijo je danes prispel glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo.

V središču tridnevnega obiska bo spor med sodiščem in Libijo glede izročitve sina ubitega libijskega samodržca Moamerja Gadafija, Seifa al Islama.

Glavni namen obiska je zagotovitev sodelovanja libijske vlade Tripoli, ki želi sinu bivšega diktatorja soditi na domačih tleh, ga noče izročiti ICC, ki mu želi soditi zaradi zločinov proti človečnosti. Iz ICC so sporočili, da je namen obiska glavnega tožilca zagotovitev sodelovanja libijske vlade v tem primeru.

V Tripoliju naj bi se Moreno-Ocampo srečal z vodjo vladajočega nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdelom Džalilom in začasnim premierom Abdelom Rahmanom al Kibom. Obiskal naj bi tudi kraj Zintan, kjer je Seif al Islam priprt na neznani lokaciji od prijetja 19. novembra lani na jugu Libije.

ICC je februarja lani izdal zaporni nalog za Seifa al Islama zaradi zločinov proti človečnosti pri nasilni zadušitvi protirežimskih protestov, ki so z oblasti spodnesli njegovega očeta. V začetku letošnjega aprila je nato sodišče sprejelo sklep, s katerim je zahtevalo njegovo takojšnjo premestitev v zapor v Haagu.

Lokalne oblasti vztrajajo, da mu morajo soditi v Zintanu Libija se je na sklep 10. aprila pritožila, saj želi, da bi mu sodili v Libiji. Ob tem je Tripoli sporočil, da bo svojo odločitev, zakaj je po njegovem mnenju ICC nepristojen za sojenje v zadevi, podrobneje pojasnil v zahtevi, ki jo bo vložil 30. aprila.

Seifa al Islama zadržujejo v priporu na območju Zintana bivše uporniške enote, ki so se borile proti Gadafiju in ki so ga prijele novembra lani. Libijske oblasti so se v ponedeljek in torek z njimi pogajale o njegovi premestitvi v Tripoli. Lokalne oblasti vztrajajo, da mu morajo soditi v Zintanu, saj menijo, da libijske oblasti ne morejo zagotoviti varnosti in da bi obtoženec lahko pobegnil. Libijske oblasti medtem menijo, da bi premestitev Seifa al Islama v Tripoli zmanjšala pritiske ICC.

Moreno-Ocampo bo preiskal tudi obtožbe o zlorabah v zaporih Moreno-Ocampo je ob prihodu na letališče v Tripoliju povedal, da bo do sobote obiskal tudi Misrato, da bi preiskal obtožbe o zlorabah v zaporih. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je januarja namreč opozorila, da prihaja v zaporih do mučenj, zunajsodnih pobojev ter posilstev tako moških kot žensk.

Ne spreglejte