SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Glavnega osumljenca za napade v Parizu obtožujejo "terorističnega umora"

0

termometer

Foto: Reuters

Ključni osumljenec za lanske teroristične napade v Parizu Saleh Abdeslam in njegov domnevni sostorilec, ki so ju prijeli v petkovi operaciji v Bruslju, sta zapustila bolnišnico.

V petek so spektakularni akciji prijeli 26-letnega Salaha Abdeslama, glavnega kandidata za lanske novembrske teroristične napad v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Abdeslama je bil med akcijo ranjen v nogo, danes pa so ga skupaj z njegovim pomočnikom izpustili iz bolnišnice.

"Teroristična osumljenca sta zapustila bolnišnico Saint-Pierre," je prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil bruseljski župan Yvan Mayeur. Kam so ju prepeljali, ni pojasnil.

Med petkovo akcijo so belgijski policisti ujeli glavnega osumljenca za napade v Parizu lanskega novembra. Med petkovo akcijo so belgijski policisti ujeli glavnega osumljenca za napade v Parizu lanskega novembra. Foto: Reuters

Francija si želi čimprejšno izročitev

Francoski predsednik Francois Hollande je že v petek aretacijo pohvalil in napovedal, da bo Pariz, "kakor hitro bo mogoče", zahteval izročitev Abdeslama, vendar bosta osumljenca naprej najverjetneje zaslišala v Belgiji, preden bodo obravnavali zahtevo Francije po njuni izročitvi.

Takojšnjo izročitev Abdeslama Franciji so medtem zahtevali tudi svojci žrtev pariških napadov. "Bal sem se, da bo Abdeslam ušel ali bo ubit," je za francosko televizijo BFMTV dejal predsednik združenja svojcev žrtev George Salines. "Sedaj mu bodo lahko sodili," je bil zadovoljen.

Salines je izrazil še upanje, da bo aretacija Abdeslama vodila do identifikacije vseh, ki so v pariških napadih vlekli niti.

Francoski predsenik Francois Hollande želi čimprejšnje izorčitev Salaha Abdeslama. Francoski predsenik Francois Hollande želi čimprejšnje izorčitev Salaha Abdeslama. Foto: Reuters

Abdeslam bo nasprotoval izročitvi

Abdeslam je sicer tudi uradno obtožen v povezavi z masakrom, je povedal njegov odvetnik Sven Mary. Ob tem je napovedal, da bo Abdeslam nasprotoval izročitvi v Francijo. Kot so kasneje pojasnili tožilci, ga obtožujejo "terorističnega umora" in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine.

Odvetnica Nathalie Gallant, ki zastopa Abdeslamovega brata Mohameda, pa je za televizijo RTBF povedala, da družina občuti določeno mero olajšanja. "Najprej ker so ga prijeli živega - družina je upala na to. Olajšanje pa tudi, ker je končno lova nanj konec. Morate razumeti, da je bila družina zadnje štiri mesece pod nenehnim pritiskom," je povedala Gallantova.

Še štirje aretirani

Med aretiranimi v petek so sicer še moški, poznan po lažnem imenu Amine Choukri oziroma sirskem lažnem imenu Monir Ahmed Alaaj, ter trije člani družine, ki je skrivala Abdeslama. Ta je v Molenbeeku vodil bar skupaj s svojim bratom Brahimom.

Brahim Abdeslam se je sicer razstrelil v pariških napadih in je bil v četrtek diskretno pokopan na bruseljskem pokopališču. Njegov brat pa naj bi zavrnil samorazstrelitev in se dan po napadih vrnil v Bruselj, kjer je domnevno preživel vse štiri mesece odtlej.

Le še en osmumljenec na begu

Po petkovih aretacijah je na begu le še en osumljenec, ki naj bi bil vpleten v pariške napade, Mohamed Abrini, ki so ga kamere ujele z Abdeslamom dva dni pred napadi na bencinskem servisu na avtocesti blizu Pariza.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin