Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
18.59

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Donald Trump Jeruzalem Združeni narodi

Četrtek, 21. 12. 2017, 18.59

6 let, 3 mesece

Generalna skupščina ZN zavrnila Trumpovo odločitev o Jeruzalemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Generalna skupščina Združenih narodov je  na nujnem zasedanju s 128 glasovi za, resolucijo je podprla tudi Slovenija, in devetimi proti sprejela resolucijo o Jeruzalemu, 35 držav se je glasovanja vzdržalo.

V resoluciji ZN poziva ZDA k umiku priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Resolucija sicer ni pravno zavezujoča in ima predvsem simbolni učinek. V njej obžalujejo nedavno odločitev o statusa Jeruzalema, ne da bi navedli ZDA in sporno Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela. Vsebina resolucije med drugim ponovno utrjuje prepričanje, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci ter da kakršnakoli odločitev zunaj tega okvira nima pravnega učinka in da jo je treba preklicati.


Preberite še:
Slovenija nadaljuje postopek priznanja Palestine

"Priznanje Palestine je v slovenskem prostoru prenapihnjeno"


Nujno zasedanje so na zahtevo Turčije in Jemna sklicali, potem ko so ZDA v ponedeljek z vetom preprečile sprejem resolucije v Varnostnem svetu ZN, ki zavrača omenjeno odločitev Trumpa. Od 193 članic jo je podprlo kar 128, med njimi skoraj vse članice EU, tudi Slovenija. Med članicami EU so se glasovanja vzdržale Češka, Hrvaška, Madžarska, Latvija, Poljska in Romunija.

Resolucijo pa je zavrnilo devet držav, med njimi ZDA, Izrael in štiri otoške države. Med vzdržanimi državami so med drugim Avstralija, Kanada, Mehika in Filipini.

Pred glasovanjem je palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki države pozval, naj zavrnejo "izsiljevanje in ustrahovanje". Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal, da bo zavrnil pričakovani izid glasovanja, ter ZN opisal kot hišo laži.

"ZDA si bodo zapomnile ta dan"

Stalna predstavnica ZDA v ZN Nikki Haley je v govoru pred glasovanjem poudarila, da odločitev Washingtona ne prejudicira nikakršne končne rešitve za palestinsko-izraelsko vprašanje in ne izključuje rešitve dveh držav, če bi se vse strani strinjale o tem.

"ZDA si bodo zapomnile ta dan, ko so bile napadene v Generalni skupščini zaradi izvajanja svoje pravice, ki jo kot suverena nacija imamo," je dejal Haleyjeva in dodala, da bodo ZDA svoje veleposlaništvo preselile v Jeruzalem, "ker Američani želijo, da to naredimo. In ker je to prav. Nobeno glasovanje v ZN ne bo tega spremenilo".

Ne spreglejte