Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
15.39

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Natisni članek

Karl Erjavec Palestina Slovenija Donald Trump Jeruzalem

Četrtek, 21. 12. 2017, 15.39

6 let, 3 mesece

Slovenija nadaljuje postopek priznanja Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Palestina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zunanji minister Karl Erjavec je na seji vlade podal širšo informacijo o tem, kako so se okoliščine "bistveno spremenile", odkar je Slovenija prekinila postopek priznanja palestinske države. MZZ je predlagal sklep, da naj Slovenija dokonča postopek priznanja Palestine, ki ga je vlada soglasno sprejela.

Pri bistveno spremenjenih okoliščinah gre za nedavno odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli ameriško veleposlaništvo. To ni v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN iz leta 1980, ki določa, da se statusa Jeruzalema ne sme spreminjati, je pred dnevi poudaril Erjavec.


Preberite še:
"Priznanje Palestine je v slovenskem prostoru prenapihnjeno"


Minister je po seji vlade pojasnil, da bo na prvi redni seji odbora DZ za zunanje zadeve seznanil poslance z odločitvijo vlade. "Prepričan sem, da bo državni zbor sprejel to odločitev, saj vse koalicijske stranke stojimo za temi sklepi," je dejal.

Odbor DZ se bo na redni seji prvič sestal predvidoma sredi januarja. Erjavec pričakuje, da bo postopek končan do marca ali aprila prihodnje leto.

Vlada je sprejela tudi sklep, da bo Erjavec do zaključka postopka vzdrževal stike s tistimi članicami Evropske unije, ki se nagibajo k priznanju Palestine. Minister je med drugim omenil Irsko in Belgijo. Bo pa moral Erjavec glede odločitve o nadaljevanju postopka seznaniti tudi visoke predstavnike Izraela ter jim pojasniti razloge vlade.

Ministrstva morajo preveriti posledice in učinke priznanja

V okviru nadaljevanja postopka bodo morala vsa ministrstva preveriti in seznaniti ministrstvo za zunanje zadeve in premierja Mira Cerarja o posledicah in učinkih nadaljevanja postopka priznanja Palestine s strani Slovenije.

Vprašanje priznanja palestinske države se vleče že dlje časa. V začetku lanskega leta je bilo po razpravi v parlamentu sklenjeno, da jo bo Slovenija priznala do konca leta, a se to potem ni zgodilo, saj so se na vladi dogovorili, da naj bi priznanje izvedli skupaj s še kakšno članico EU, tako da bi imelo to večji učinek. A v tem času se za ta korak ni odločila nobena članica EU. Erjavec je spomnil, da je v preteklih nekaj letih že več članic EU priznalo Palestino kot samostojno državo, med njimi Francija, Portugalska in Španija.

Ne spreglejte