Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 12. 2012,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Charlie Hebdo protesti

Ponedeljek, 31. 12. 2012, 19.18

8 let

Francoski tednik bo objavil ilustrirano biografijo preroka Mohameda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Satirični tednik Charlie Hebdo bo v prihodnjih dneh objavil ilustrirano biografijo preroka Mohameda.

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo je že septembra dvignil prah potem, ko je objavil karikature preroka Mohameda, ki so še spodbudile že tako množične demonstracije, te je sicer izzval film o preroku Mohamedu z naslovom Nedolžnost muslimanov. Uredništvo revije pa je napovedalo, da bo v tem tednu objavilo posebno izdajo tednika, v kateri bodo predstavili ilustrirano biografijo preroka Mohameda.

Ilustracije so osnovane na besedilih muslimanskih piscev Urednik tednika Stephane Charbonnier je svojo odločitev pojasnil z besedami, da je ilustrirana biografija preroka Mohameda zbirka vsega, kar so o njem zapisali muslimanski pisci, oni pa so njihove besede samo spremenili v slike. Uredništvo pa je še pojasnilo, da je z biografijo preroka Mohameda želelo izvedeti več o njegovem življenju. "Preden se njegovemu značaju smejite, ga morate dobro spoznati," je povedal Charbonnier, ki je zanikal, da bi želeli z biografijo sprožiti provokacijo.

Karikature preroka so bistveno pripomogle k večji prodaji Tednik Charlie Hebdo mora vsak teden prodati približno 30 tisoč izvodov, da se izogne rdečim številkam, pokazalo pa se je, da je prodaja narasla, če je objavil kakršnokoli ilustracijo o preroku Mohamedu. To so ugotovili septembra, ko je imel tednik visoko naklado. Vendar pa je zaradi tega prejel tudi nekaj kritik, ko so objavili karikature preroka Mohameda. Dejanje so obsodili tudi nekateri francoski ministri.

Nasilni protesti, ki jih je povzročil film Nedolžnost muslimanov, so se razplamteli na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Dve organizaciji pa sta proti tedniku Charlie Hebdo že vložili tožbo, v kateri ga obtožujeta, da je spodbujal rasno nasilje in obrekovanja.

Ne spreglejte