SiolNET. Novice Svet
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoski poslovnež bo plačal kazni zaradi nošenja burk na Danskem

0,47

termometer

burka
Foto: Reuters

V Franciji rojeni poslovnež in aktivist alžirskih korenin Rachid Nekkaz je obljubil, da bo plačal vse kazni, ki so jih oziroma jih bodo muslimanke na Danskem morale plačati zaradi kršenja novega zakona o prepovedi zakrivanja obraza v javnosti.

"Seveda bom plačal vse kazni, ki so bile izdane po 1. avgustu na danskih ulicah," je Rachid Nekkaz povedal za današnjo izdajo danskega časnika Berlingske. Prihodnji mesec namerava obiskati Dansko, da bo plačal izdane kazni.

Za plačevanje kazni je ustanovil poseben sklad

Kljub temu da osebno nasprotuje nikabu, zagovarja pravico žensk do nošenja nikaba kot tudi pravico, da ga ne nosijo, je povedal. Leta 2010 je ustanovil tudi poseben sklad, vreden milijon evrov, za plačevanje kazni za nošenje burk, nikabov in drugega. Tako je plačal tudi že kazni v drugih evropskih državah, vključno z Belgijo in Francijo, kjer prav tako velja prepoved zakrivanja obraza v javnosti.

Danski politik predlagal tudi zaporno kazen

Martin Henriksen iz populistične Danske ljudske stranke, ki v parlamentu podpira dansko manjšinsko vlado, je dejal, da bi bilo treba Nekkazovo plačilo obravnavati kot dohodek kaznovane ženske, ki bi morala zato plačati davek. Predlagal je tudi 14 dni zaporne kazni za tiste, ki bi ponavljale kršitve. Zaporne kazni namreč ne moreš odslužiti za nekoga drugega, je pojasnil. Poslanec vladne liberalne stranke pa je povedal, da želijo najprej ugotoviti, ali bo poslovnež sploh plačal kazni.

Novi zakon, ki je začel veljati pretekli teden, v javnosti prepoveduje nošnje burk, nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo ves obraz, obraznih mask in lažnih brad. Niso pa prepovedane zaščitne maske, prav tako so izjema zimska oblačila, kot so rute in šali, ter pustne oziroma karnevalske maske. Prvo žensko, ki ni želela odstraniti nikaba, so policisti oglobili v petek. Naložili so ji denarno kazen tisoč danskih kron oziroma okoli 135 evrov. Večkratnim kršiteljem zakona grozi kazen do 10 tisoč danskih kron oziroma okoli 1.340 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin