SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoski in malijski vojaki napredovali proti severu Malija

2

termometer

Francoski in malijski vojaki so pri napredovanju proti severu Malija osvobodili še eno mesto. Medtem pa so islamisti z bombardiranjem mostu želeli preprečiti prihod afriških vojakov iz Nigra.

Malijski in francoski vojaki so po navedbah prič dosegli mesto Hombori, ki leži 920 kilometrov severno od prestolnice Bamako in okoli 200 kilometrov zahodno od mesta Gao, ki velja za islamistično utrdbo. Po navedbah malijskih varnostnih sil bodo vojaki sedaj pritisnili prav proti Gau. Na drugi strani se francoske sile na zahodu, kjer so v ponedeljek že zavzele mesto Diabaly, usmerjajo proti mestu Lere s ciljem osvojiti Timbuktu.

Uporniki ne mirujejo Uporniki medtem ne mirujejo. V petek so razstrelili ključni most v mestu Tassiga blizu meje z Nigrom, prek katerega bi lahko afriški vojaki, ki se zbirajo v Nigru, zlahka dosegli Gao. V Niger je sicer že prispelo več kot 2000 vojakov iz Čada, ki se bodo v boju proti islamistom v Maliju pridružili okoli 500 nigerijskim vojakom.

Humanitarna kriza Sicer pa so skupine za človekove pravice opozorile na vse večjo humanitarno krizo na območjih, kjer potekajo spopadi. Francoska skupina Akcija proti lakoti (ACF) je opozorila, da bo kopenska intervencija iz Nigra pretrgala še zadnjo žilo, po kateri je ljudem v Maliju mogoče dobaviti osnovne dobrine, kot so hrana in zdravila. Pojavljajo se tudi poročila o usmrtitvah, ki jih izvajajo islamisti. Neko žensko naj bi tako po poročanju prič v Gau usmrtili, ker islamistom ni želela razkriti vsebine svoje torbe, navajajo v Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Obama podprl francosko intervencijo Ameriški predsednik Barack Obama je medtem v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom podprl francosko intervencijo v Maliju. "Predsednik je izrazil podporo vodilni vlogi Francije pri prizadevanjih mednarodne skupnosti, da bi teroristom odrekli varno zavetje v Maliju," so sporočili iz Bele hiše.

Dodatna krepitev zahodnoafriške podporne misije (Afisma) Afriška unija je medtem sporočila, da bo članice pozvala k dodatni krepitvi zahodnoafriške podporne misije (Afisma) za vojaško posredovanje proti islamistom na severu Malija. Unija bo za podporo v obliki transporta, zdravil in zasilnih bolnišnic zaprosila tudi Združene narode. Visoki predstavniki varnostnih sil zahodnoafriških držav naj bi sicer napredek pri sicer zelo počasni napotitvi svojih vojakov v Mali danes preverjali na srečanju v Slonokoščeni obali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin