SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoska vojska zasedla zadnje večje mesto na severu Malija

2

termometer

Francoska vojska je ponoči vstopila v mesto Kidal na severu Malija, pred tem pa so zasedli letališče v tem tretjem največjem mestu na severu države, ki je bilo doslej v rokah islamističnih skupin.

"Potrjujemo, da je francosko letalo na pristajalni stezi v Kidalu, v zraku pa so zaščitni helikopterji," so sporočili varnosti viri. Tudi tiskovni predstavnik Islamskega gibanja Azavada (IMA), ki je nedavno sporočilo, da je prevzelo nadzor nad Kidalom, je potrdil, da so Francozi zasedli letališče.

Do nedavnega v rokah islamistične skupine Ansar Dine Kidal se nahaja 1500 kilometrov severovzhodno od prestolnice Bamako in je bil do nedavnega v rokah islamistične skupine Ansar Dine. Minuli teden pa je novoustanovljena IMA sporočila, da se je razšla z Ansar Dine.

Kidal je tretje večje mesto na severu Malija, ki je bil zadnjih deset mesecev skupaj z mestoma Gao in Timbuktu pod nadzorom islamskih skrajnežev. Francoska vojska je vstopila v Kidal 48 ur po zavzetju Timbuktuja in po zasedbi Gaa minuli konec tedna.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin