Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2024,
15.09

Osveženo pred

14 ur, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

Luksemburg vojna papež Frančišek papež

Četrtek, 26. 9. 2024, 15.09

14 ur, 9 minut

Frančišek v Luksemburgu opozoril na pojav sovražnosti v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Papež Frančišek | Papež je po pogovorih obžaloval "ponovni pojav, celo na evropski celini, razkolov in sovražnosti" z uničujočimi in smrtonosnimi posledicami.  | Foto Reuters

Papež je po pogovorih obžaloval "ponovni pojav, celo na evropski celini, razkolov in sovražnosti" z uničujočimi in smrtonosnimi posledicami.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes ob obisku v Luksemburgu obžaloval ponovni pojav razkolov in sovražnosti v Evropi, pri tem pa politike pozval k ukrepanju za mir in končanje konfliktov v svetu. Na srečanju z vodilnimi političnimi predstavniki je to majhno, a bogato evropsko državo izpostavil kot zgled demokratičnosti in odprtosti.

Frančišek se je v okviru enodnevnega obiska v Luksemburgu danes srečal z velikim vojvodo Henrijem in premierjem Lucom Friednom.

Papež: Ne smemo pozabiti, da je vojna vedno neuspeh 

Papež je po pogovorih obžaloval "ponovni pojav, celo na evropski celini, razkolov in sovražnosti" z uničujočimi in smrtonosnimi posledicami. "Ne smemo pozabiti, da je vojna vedno neuspeh," je dejal Frančišek in politike pozval k ukrepanju.

"Obstaja nujna potreba, da se tisti na oblasti odločno in potrpežljivo vključijo v poštena pogajanja, da bi razrešili razlike," je opozoril. Po njegovem so potrebni "pošteni kompromisi, ki ničesar ne spodkopavajo in namesto tega lahko zgradijo varnost in mir za vse", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luksemburg, kjer je sedež več evropskih institucij, lahko pokaže, "kakšne prednosti ima mir pred grozotami vojne in kakšne prednosti imata integracija in spodbujanje migrantov pred njihovo izključitvijo", je še dejal Frančišek. Izpostavil je bogastvo majhne države in jo pozval k pomoči državam v razvoju.

Frančišek se je peljal skozi središče Luksemburga 

Več tisoč ljudi je danes pozdravilo Frančiška, ko se je peljal skozi središče Luksemburga v svojem papamobilu z luksemburškim kardinalom Jean-Claudom Hollerichom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež je imel sicer danes na programu tudi srečanje s predstavniki civilne družbe in diplomatskim zborom, v katedrali Notre-Dame v Luksemburgu pa tudi srečanje s tamkajšnjo katoliško skupnostjo. V Luksemburgu po podatkih Vatikana živi okoli 271 tisoč katoličanov.

papež Frančišek, obisk, Indonezija
Novice Papež začenja obisk v Luksemburgu in Belgiji
Ne spreglejte