SiolNET. Novice Svet
3,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež prispel na Madžarsko in se srečal z Orbanom

3,74

termometer

Papež Frančišek
Papež je prispel v Budimpešto. Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes prispel na Madžarsko in se v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Pogovora, ki je potekal ob robu mednarodnega evharističnega kongresa, se je udeležil tudi madžarski predsednik Janos Ader. 

Srečanje, ki je trajalo približno 40 minut, je potekalo po predvidenem programu in v "prisrčnem vzdušju", so sporočili iz Vatikana. Najpomembnejše teme pogovora so bile: vloga Cerkve na Madžarskem, varovanje okolja in zaščita družine, so dodali.

Papež je po pogovoru dejal, da sta imela z Orbanom prijeten pogovor o okolju in družini. Vatikanski televizijski kanal je prikazal papeža, ki vstopa v Muzej likovnih umetnosti v Budimpešti, ne pa tudi posnetkov ali fotografij s srečanja. Orban pa je na svoji strani na Facebooku objavil fotografijo rokovanja s papežem.

Ferenc pápa Magyarországon // Pope Francis in Hungary

Posted by Orbán Viktor on Sunday, September 12, 2021

Papež bolj naklonjen migracijam kot Orban

Papež bo med predvidoma osemurnim obiskom na Madžarskem maševal na osrednjem trgu v Budimpešti in se srečal z državnimi škofi, predstavniki različnih krščanskih kongregacij in voditelji madžarske judovske skupnosti. Nato bo odšel na sosednjo Slovaško, kjer bo na obisku do srede.

Srečanje z Orbanom je kar precej časa viselo v zraku, tudi zato, ker naj bi bil papež po julijski operaciji še preutrujen. Sam je potem zatrdil, da se počuti dobro, komentarjem glede odnosov z Orbanom pa se je izognil.

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, pa čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen "obrambi krščanske civilizacije v Evropi". Papež Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.

Viktor Orbana Novice Orban: S prihodom muslimanov se spreminja krščanska identiteta Evrope Tone Hočevar Novice "Ko sem se pogovarjal s Fidelom Castrom, je bilo tako, kot bi se pogovarjal s Titom"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin