Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2024,
14.01

Osveženo pred

23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,67

Natisni članek

Natisni članek

vojna Ukrajina Francija

Sreda, 9. 10. 2024, 14.01

23 minut

Vojna v Ukrajini

Francija Ukrajini pošilja bojna letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,67
Mirage 2000-5 | Bojna letala Mirage 2000-5 so namenjena predvsem zračni obrambi in jih je mogoče opremiti s francosko-britanskimi križarskimi raketami. | Foto Guliverimage

Bojna letala Mirage 2000-5 so namenjena predvsem zračni obrambi in jih je mogoče opremiti s francosko-britanskimi križarskimi raketami.

Foto: Guliverimage

Francija bo v prvem četrtletju leta 2025 Ukrajini dobavila obljubljena bojna letala mirage, je dejal francoski obrambni minister Sébastien Lecornu. Dodal je, da letala trenutno opremljajo z novo opremo, vključno z opremo za izvajanje zračnih napadov in elektronsko obrambno opremo za preprečevanje ruskih motilnih signalov. Število letal, ki jih bodo poslali Ukrajini, za zdaj še ni znano. 

Dnevni pregled dogodkov: 

13.55 Po Bidnovi odpovedi obiska preložen vrh kontaktne skupine za Ukrajino

13.09 Ukrajina naj bi zadela rusko skladišče s severnokorejskim orožjem
10.45 Francija bo Ukrajini poslala bojna letala mirage

13.55 Po Bidnovi odpovedi obiska preložen vrh kontaktne skupine za Ukrajino

Srečanje voditeljev držav kontaktne skupine za Ukrajino, ki bi moralo potekati v soboto v ameriškem oporišču v nemškem Ramsteinu, je po odpovedi obiska predsednika ZDA Joeja Bidna preloženo, je danes sporočila ameriška vojska. Biden je namreč v torek odpovedal potovanje v Nemčijo zaradi orkana Milton, ki se približuje Floridi.

"Obvestila o prihodnjih zasedanjih kontaktne skupine za obrambo Ukrajine bodo objavljena v kratkem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodala ameriška vojska.

V Ramsteinu je bilo za soboto načrtovano prvo srečanje kontaktne skupine na ravni voditeljev, na katerem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nameraval predstaviti t. i. načrt za zmago v vojni proti Rusiji. Srečanje je ameriška vojska preložila in kot razlog navedla Bidnovo odpoved potovanja v Nemčijo.

Predsednik ZDA je namreč v torek odpovedal potovanji tako v Nemčijo kot v Angolo, da bi nadzoroval priprave na orkan Milton, ki se približuje Floridi. "To bi lahko bilo najhujše neurje, ki je Florido prizadelo v več kot stoletju," je dejal Biden in prebivalce Floride pozval k evakuaciji. "Gre za vprašanje življenja in smrti, in to ni pretiravanje," je še poudaril.

Srečanje v Ramsteinu je bilo sicer načrtovano v ključnem času za Ukrajino pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. V primeru zmage republikanca Donalda Trumpa bi bila lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora, ki je za Kijev ključna. Krepijo se tudi pozivi, naj Kijev pristane na pogajanja z Rusijo, kar pa Zelenski zavrača.

13.09 Ukrajina naj bi zadela rusko skladišče s severnokorejskim orožjem

Ukrajinska vojska je ponoči po lastnih navedbah s pomočjo brezpilotnikov zadela rusko skladišče orožja v obmejni regiji Brjansk. Po eksplozijah v skladišču na prostem, kjer naj bi hranili tudi severnokorejsko orožje in strelivo ter drsne bombe, so lokalne oblasti na območju razglasile izredne razmere.

Ukrajinska vojska je kot cilj svojega napada navedla povzročitev logističnih težav za ruske sile. "V skladišču so hranili strelivo za raketne in artilerijske sisteme, vključno s tistim, ki so ga dobavili iz Severne Koreje, ter drsne bombe. Velik del streliva se je nahajal na prostem," je v izjavi sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Ukrajina je skupaj z zaveznicami že večkrat obtožile Severno Korejo, da dobavlja orožje Rusiji za vojno v Ukrajini.

Na družabnih omrežjih so zaokrožili posnetki eksplozij, vendar njihova verodostojnost še ni potrjena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski državni mediji so poročali le, da so lokalne oblasti v okrožju Karačevski v povezavi z eksplozijami razglasile izredne razmere.

Je pa ruska vojska javila, da je ponoči sestrelila 47 ukrajinskih dronov, od tega skoraj polovico nad regijo Brjansk, 13 nad Azovskim morjem in ostale nad drugimi obmejnimi ruskimi regijami.

Kijev je v zadnjih mesecih okrepil napade na ruski energetski sektor, s katerim Moskva sofinancira vojno v Ukrajino.

Potem ko so ukrajinske sile v ponedeljek zadele naftni terminal v zasedenem mestu Feodozija na Krimu, tamkajšnje oblasti danes poročajo, da jim požarov, ki so izbruhnili po napadu, še ni uspelo pogasiti. Več sto okoliških prebivalcev so zato morali evakuirati.

O novem obstreljevanju ruske strani poroča tudi Kijev. Ukrajinska vojska je sporočila, da je sestrelila 21 od 22 ruskih brezpilotnikov. Hkrati je potrdila, da so ruske sile v raketnem napadu poškodovale industrijsko poslopje v regiji Poltava.

10.45 Francija bo Ukrajini poslala bojna letala mirage

Da bodo mirage poslali v Ukrajino, je že v začetku junija obljubil francoski predsednik Emmanuel Macron. Za upravljanje tovrstnih letal se trenutno v Franciji usposabljajo ukrajinski piloti in mehaniki. 

Lecornu sicer ni navedel števila letal mirage, ki jih Francija in druge države nameravajo poslati v Ukrajino v okviru skupne pobude.

Bojna letala Mirage 2000-5 so namenjena predvsem zračni obrambi in jih je mogoče opremiti s francosko-britanskimi križarskimi raketami, ki so jih Francozi Ukrajini že dostavili.

Francosko letalstvo namerava do leta 2030 upokojiti bojna letala in jih nadomestiti s sodobnimi rafali. Imajo 40 letal Mirage 2000-5 in ta tip letal so že izvažali v druge države.

Zoran Milanović
Novice Milanović: Nato z misijo NSATU vstopa v vojno v Ukrajini
Marton Gyekiczki, opozicijski politik
Novice Orbanovemu kritiku prekipelo. #video
Črna gora
Novice Balkanska država postaja kraj sobivanja Rusov in Ukrajincev: imeli so tudi rusko-ukrajinsko poroko
ruski napad na ladjo Paresa
Novice Ruska raketa zadela civilno ladjo v Odesi
Ne spreglejte