Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2023,
11.15

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

protesti Francija

Torek, 4. 7. 2023, 11.15

10 mesecev, 1 teden

Francija: najmlajši pridržani protestniki stari 12 in 13 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Francija | Povprečna starost protestnikov je bila 17 let.  | Foto Reuters

Povprečna starost protestnikov je bila 17 let.

Foto: Reuters

V Franciji je bila minula noč druga najmirnejša, odkar so pred tednom dni po državi izbruhnili nemiri po smrti najstnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Ob okrepljeni policijski navzočnosti so sredi noči prijeli samo 17 ljudi.  Zaradi napadov na organe pregona in podžiganja požarov so v šestih nočeh nasilja bili pridržani številni najstniki, najmlajši med njimi so imeli 12 in 13 let, poroča Indipendent. 

Notranji minister Gerald Darmanin je pred tem v ponedeljek pozno zvečer obiskal tudi vojašnico, kjer so nameščene intervencijske enote brigade za boj proti kriminalu. V tvitu se je zahvalil policistom, žandarjem in gasilcem "za izjemno delo v minulih nočeh", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najmlajši pridržani protestniki stari 12 in 13 let 

Nasilni protesti, ki so se prelevili v izgrede, so se prvič umirili v noči na ponedeljek. Pred tem so od torka zvečer dnevno pridržali več sto ljudi, ki so sežigali avtomobile in avtobuse ter uničevali druge predmete in poslopja ter ropali trgovine. Po uradnih podatkih so od minulega petka aretirali 3.915 ljudi, med katerimi je bilo 1.244 mladoletnikov, njihova povprečna starost pa je bila 17 let. Najmlajši pridržani protestniki so imeli 12 in 13 let, poroča Indipendent. Ranjenih je bilo 684 policistov in gasilcev.

Macron bo danes sprejel župane približno 220 občin, ki so bile prizadete v nemirih. Iz predsedniške palače so sporočili, da želi s tem pogovorom "začeti dolgoročen proces s ciljem poglobljenega razumevanja razlogov, ki so pripeljali do zadnjih dogodkov".

Protestniki ranili županova ženo in otroka 

Med nemiri po smrti 17-letnika v pariškem predmestju Nanterre so bili tarče napadov izgrednikov tudi občinska in vladna poslopja, med drugim 150 mestnih hiš ali občinskih stavb. V noči na nedeljo pa so se neznanci z avtomobilom zaleteli v hišo župana mesta L'Hay-les-Roses, južno od Pariza, avtomobil pa zažgali. Županova žena in eden od njunih otrok sta bila ranjena, medtem ko sta skušala pobegniti.

Na poziv združenja francoskih županov so v ponedeljek popoldne po vsej Franciji potekali številni shodi v podporo županu. Na shodih so izrazili nasprotovanja nasilnim protestom.

Povzročili so škode za milijardo evrov 

Po ocenah glavne delodajalske organizacije Medef je bila povzročena škoda za milijardo evrov. Več organizacij je ob tem v ponedeljek pozvalo vlado k sprejemu ukrepov za podporo prizadetim trgovcem in podjetnikom ter k ustanovitvi sklada za tiste, ki so izgubili vse.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Isto noč so se začeli nemiri. Policist, ki ga je ubil, je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.

Protesti v Franciji
Novice "Izgredniki so z leti postali bolj nasilni. Nobenih zadržkov nimajo." #video
Francija
Novice Med gašenjem gorečih avtomobilov umrl 24-letni gasilec
peta noč protestov v Franciji
Novice Babica ubitega najstnika pozvala h koncu izgredov v Franciji #video
Ne spreglejte