Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2023,
6.48

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

izgredi policija protest Francija

Ponedeljek, 3. 7. 2023, 6.48

10 mesecev, 1 teden

Med gašenjem gorečih avtomobilov umrl 24-letni gasilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Francija | Protestniki so v petih dneh zažgali dva tisoč vozil. | Foto Reuters

Protestniki so v petih dneh zažgali dva tisoč vozil.

Foto: Reuters

V Franciji je po petih dneh nasilnih protestov po vsej državi noč minila nekoliko bolj mirno. Kljub temu je med gašenjem gorečih avtomobilov v podzemni garaži v predmestju Pariza Saint- Denis umrl 24-letni gasilec. Združenje francoskih županov je pozvalo državljane, naj se danes ob 12. uri zberejo v znak nasprotovanja nasilju.

Ponoči je za red po državi še vedno skrbelo več kot 45 tisoč pripadnikov varnostnih sil. O večjih izgredih tokrat niso poročali, so pa aretirali najmanj 78 protestnikov. 

Ponekod je prišlo do posameznih izbruhov nasilja, med drugim v mestu Lyon, kjer je policija uporabila solzivec proti skrajno desničarskim aktivistom, ki so se želeli spopasti s protestniki, vendar pa se strahovi pred šesto nočjo vsesplošnih nemirov niso uresničili. Do davi ni bilo poročil o večjih izgredih.

Med gašenjem gorečih avtomobilov umrl 24-letni gasilec 

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes še sporočil, da je med gašenjem avtomobilov v severnem predmestju Pariza Saint-Denis danes ponoči umrl 24-letni gasilec. Pojasnil je, da je avtomobile gasil v podzemni parkirni hiši in da je umrl kljub hitremu posredovanju kolegov. Požara pa neposredno ni povezal z nemiri. Dejal je samo, da so uvedli preiskavo okoliščin požiga avtomobilov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Notranje ministrstvo poroča o veliki materialni škodi, ki so jo v petih dneh povzročili protestniki. Zažgali so namreč dva tisoč vozil, izropali in požgali pa več kot 700 restavracij in trgovin, številne v pariški regiji. Družina ubitega medtem protestnike poziva k umiritvi in poudarja, da nasilje ne bo prineslo pravice. 

H koncu nemirov pozvala tudi babica

Še pred tem je h koncu protestov na televiziji pozvala tudi babica ubitega najstnika. "Vse, ki razbijajo stvari, pozivam, naj takoj prenehajo," je dejala za televizijo BFMTV. Dodala je, da so njenega vnuka uporabili kot izgovor za nasilje.

Pojasnila je, da je jezna na policista, ki je med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre ubil njenega vnuka Nahela, da pa ne želi valiti krivde na policijo na splošno. Izrazila je prepričanje, da bo policista doletela kazen, in poudarila, da verjame v sodstvo.

Ljudi, še posebej mlade, je pozvala, naj bodo mirni in naj med protesti ne uničujejo ničesar. Ne razbijajte oken, ne razbijajte šol, ne razbijajte avtobusov, je dejala. Poudarila je še, da je njen vnuk mrtev, življenja pa je konec tudi za njeno hčer, ki je izgubila edinega otroka.

Fotogalerija
1 / 3

Protestniki so se z avtomobilom zapeljali v županovo hišo 

Francoski predsednik Emmannuel Macron je včeraj zaradi nasilnih izgredov, ki so sledili smrti 17-letnika, ki ga je ustrelil policist med kontrolo prometa, razpravljal s pristojnimi ministri, danes bo obiskal tudi senat in narodno skupščino. Jutri naj bi se sestal tudi z župani več kot 220 občin, kjer so potekali protesti.

Enemu od županov so se protestniki z avtomobilom zapeljali v hišo. Družina župana predmestja L'Hay-les-Roses Vincenta Jeanbruna je mirno spala v svojem domu, ko je v hišo zapeljalo vozilo, piše Sky News. Župana v času incidenta ni bilo doma, so pa takrat v stanovanju spali njegova žena in dva otroka, stara pet in sedem let. Žena in eden od otrok sta se poškodovala, ko sta bežala iz stavbe. Ko je družina bežala pred napadalci, so ti vanje izstrelili rakete za ognjemet. Žena si je med begom zlomila nogo. Policija dogodek obravnava kot poskus umora.

V Franciji sredstva zbirajo tudi za policista, ki je ubil najstnika

V Franciji so za policista, ki je prejšnji teden ubil 17-letnika francosko-alžirskega rodu, kar je v državi sprožilo množične nerede, do danes zbrali skoraj 900.000 evrov, sredstva pa je prispevalo okoli 40.000 ljudi. Kampanjo zbiranja sredstev je začel skrajni desničar Jean Messiha, doslej pa so zbrali več denarja kot za družino najstnika.

Do kampanje skrajno desnega medijskega komentatorja Jeana Messihe, ki je sicer blizu kandidatu na lanskih predsedniških volitvah, znanem po sovraštvu do tujcev, Ericu Zemmourju, so bili kritični nekateri politiki iz vladajoče koalicije in strank levega političnega pola, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Jean Messiha se igra z ognjem," je na Twitterju zapisal Eric Bothorel, poslanec spodnjega doma francoskega parlamenta iz stranke Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Vodja opozicijske socialistične stranke Olivier Faure pa je spletni platformi Gofundme, kjer zbirajo sredstva za policista, poslal sporočilo, da omogoča sramotno zbiranje sredstev.

Kampanja za francoskega policista, ki je obtožen uboja in ostaja v priporu, je po zbranih sredstvih presegla akcijo za družino ubitega najstnika. Njegova babica je v nedeljo, ko je pozvala h končanju nasilja na ulicah francoskih mest, glede tega dejala, da ji je policistu izražena podpora "zlomila srce".

"Vzel je življenje mojega vnuka. Ta moški mora za to plačati, tako kot vsi ostali," je povedala za televizijsko hišo BFM.

peta noč protestov v Franciji
Novice Babica ubitega najstnika pozvala h koncu izgredov v Franciji #video
MZZ Ljubljana
Novice Ministrstvo izdalo opozorilo pred potovanji v Francijo
Emmanuel Macron
Novice Macron zaradi razmer v Franciji preložil obisk v Nemčiji

 

Ne spreglejte