Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
20.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fidel Castro praznovanje rojstni dan Kuba

Torek, 13. 8. 2013, 20.00

7 let, 12 mesecev

Fidel Castro 87. rojstni dan praznoval brez slovesnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Kubi praznujejo 87. rojstni dan dolgoletnega voditelja države Fidela Castra, a je vse skupaj brez pompa. Uradnih praznovanj ob tej priložnosti niso pripravili.

Fidel Castro, ki je Kubo vodil od leta 1959 do leta 2006, trenutno živi mirno življenje, stran od javnosti. Na televiziji se je nazadnje pojavil februarja, ko se je udeležil ustanovne seje parlamenta ob začetku drugega petletnega mandata svojega brata Raula. Aprila pa so kubanski mediji objavili njegove fotografije s slovesnega odprtja neke nove šole v Havani.

Castro se ni udeležil obletnice napada na Moncado Precej presenetljivo pa se Fidel 26. julija letos ni udeležil slovesnosti ob 60. obletnici napada na vojašnico Moncada, ki velja za začetek kubanske revolucije. Castru je bil ta dogodek še posebej pri srcu, ob obletnicah pa je pogosto pripravil zelo dolge govore.

Fidel Castro se je rodil 13. avgusta 1926 v družini španskega veleposestnika. Leta 1959 je z revolucionarnim gibanjem vrgel z oblasti režim Fulgencia Batiste in na Kubi uvedel socializem. Kubo je vodil vse do 2006, ko je vodenje države zaradi bolezni začasno predal svojemu bratu Raulu. Leta 2008 se je dokončno upokojil in položaj predsednika Kube tudi formalno prepustil bratu.

Večino časa posveča študiju Castro trenutno živi na svojem domu v Havani s svojo ženo, Dalio Soto del Valle. Svoj čas posveča predvsem študiju in spremljanju trenutnih zadev. Še vedno se redno srečuje s tujimi voditelji, ki pridejo na obisk na Kubo, njegovi prispevki za kubanske medije pa so vse redkejši.

Koliko vpliva ima Fidel še na aktualne politične odločitve na Kubi, ni povsem jasno. Analitiki večinoma menijo, da v vsakodnevno odločanje ni vključen, a je zelo verjetno, da se oblasti z njim še posvetujejo o bistvenih vprašanjih.

Ne spreglejte