SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

FBI ni odkril motiva za pokol v Las Vegasu

0,24

termometer

Las Vegas
Foto: Reuters

Ameriški FBI v svojem sklepnem preiskovalnem poročilu o najhujšem strelskem napadu v zgodovini ZDA priznava, da ni našel nobenega posebnega motiva, ki bi vodil 64-letnega Stephena Paddocka k temu, da je 1. oktobra 2017 iz svoje hotelske sobe v Las Vegasu pobil 58 ljudi, ob prihodu policije pa sodil še sebi.

Njegovo dejanje je analizirala posebna enota FBI za analizo obnašanja (BAU) in na koncu ostala brez odgovora. Paddock je imel težave s pešanjem telesnega in duševnega zdravja, ki jih ima na milijone ljudi po svetu, a se ne odločijo za množični pokol.

Njegova zaročenka Marilou Danley, ki jo je dva tedna pred pokolom poslal k družini na Filipine in ji tja nakazal 150 tisoč dolarjev, je povedala, da se ji je pritoževal, ker so mu zdravniki ugotovili "kemično neravnovesje" in dejali, mu ne morejo pomagati.

Sobo je imel zastonj, ob tem pa dostop do dvigala za selitve

Stephen Paddock Foto: Instagram/Getty Images Upokojeni poštar in računovodja je obogatel z naložbami v nepremičnine ter bil reden obiskovalec hotela Mandalay Bay v Las Vegasu. Tam je prebival zastonj v sobi za 590 dolarjev na noč, ker je redno za poker zapravljal po več tisoč dolarjev. Poznali so ga in mu dovolili uporabo dvigala za selitve, s katerim si je v sobo natovoril goro orožja.

Oktobra 2017 je začel streljati na množico 22 tisoč udeležencev koncerta na prostem. Ubil je 58 ljudi, ranil pa jih je skoraj 900. FBI domneva, da je imel morda željo biti podoben očetu, slavnemu bančnemu roparju, ki se mu je uspelo uvrstiti na lestvico najbolj iskanih zločincev FBI. A bančni roparji običajno niso morilci.

Paddock ni imel nobene posebne politične agende, ni imel posebnih vzornikov, ni bil zelo veren in ni sovražil manjšin ali drugačnih. Njegov brat Eric Paddock ga je opisal kot kralja mikronasilja, narcisa in natančneža, ki je bil naveličan življenja. Morda je hotel oditi na drugi svet z dejanjem, s katerim bi se zapisal v zgodovino, čeprav neslavno. Pri tem mu je zelo pomagala ohlapna zakonodaja glede orožja v Nevadi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin