SiolNET. Novice Svet
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fajonova s španskim zunanjim ministrom tudi o feministični zunanji politiki

0,32

termometer

Slovenija in Španija imata odlične odnose in se strinjata, da je v trenutni krizi ključna enotnost Evrope, sta danes na Brdu pri Kranju poudarila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in njen španski kolega Jose Manuel Albares, ki je bil gost posveta slovenskih diplomatov. Albares je izrazil podporo Sloveniji za članstvo v Varnostnem svetu ZN. Ministra sta danes govorila tudi o feministični zunanji politiki, ki postaja del prenovljene slovenske zunanjepolitične strategije.

Vodja španske diplomacije je nagovoril slovenske diplomate, ki so se na Brdu zbrali na tradicionalnem letnem srečanju. Med drugim jim je predstavil prednostne naloge španskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici tega leta. V teh težkih trenutkih za Evropo si bo Španija prizadevala zaščititi Evropo in ohraniti evropsko enotnost, je napovedal in dodal, da v Madridu Slovenijo vidijo kot veliko zaveznico.

Enotnost Evrope je najboljši način za soočenje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je poudaril ter spomnil, da je dolgotrajno okrevanje po gospodarski krizi v Evropi dokaz, kako ključna je enotnost. Tudi ministrica Fajon je poudarila pomen evropske enotnosti in solidarnosti v luči vojne v Ukrajini. "V času vojne na evropskih tleh, ko prihaja do tektonskih premikov, potrebujemo drug drugega," je dejala.

Zunanja ministrica Tanja Fajon Novice Fajonova: Črna gora lahko ob neimenovanju ustavnih sodnikov skrene z evropske poti

Fajonovo k feministični zunanji politiki povabila nemška ministrica

Španija namerava kot predsedujoča Svetu EU velik poudarek dati tudi sodelovanju z Latinsko Ameriko ter državami z južnih obal Sredozemlja, je napovedal gost iz Madrida. Fajonova je dodala, da bo Slovenija, če bo uspešna s kandidaturo za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN, računala na pomoč Španije, ki ima številne izkušnje in pozna razmere zlasti v Latinski Ameriki in Sredozemlju. Albares je ob tem izrazil polno podporo Madrida slovenski kandidaturi.

Ministra sta danes govorila tudi o feministični zunanji politiki, ki postaja del prenovljene slovenske zunanjepolitične strategije. Vodja slovenske diplomacije je povedala, da jo je k temu povabila nemška kolegica Annalena Baerbock, ko sta se prvič srečali. Gre sicer za švedski koncept, ki v času, ko v svetu prihaja do nazadovanja pravic žensk, spet stopa v ospredje. Kot je dejala, se s tem ne spreminja zunanja politika, temveč se spreminja odnos, ki v ospredje postavlja enakost spolov.

Albares je opozoril, da odrekanje pravic ženskam predstavlja zanikanje polovice svetovnega prebivalstva, ter dodal, da je za razvoj družbe ključno vključevanje žensk.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Fajonova: Podatki o migracijah niso tako alarmantni, da bi bilo treba uvajati dodatne ukrepe Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon Novice Fajonova: Globalni trendi ne rišejo optimistične slike prihodnosti #foto #video Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon Novice Fajonova odpravlja Logarjevo zunanjepolitično strategijo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin